Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök különböző szinten ugyan, de fontosnak tartja az USA európai szövetségeseit, ugyanakkor az EU-t mint intézményt nem érti - mondta a Simonyi András Magyarország volt washingtoni nagykövete a Pirvátbankárnak adott interjújában. Ugyanakkor úgy látja, hogy a németek mindenhol csak az előnyöket akarják élvezni - számukra Közép-Európa csak egy "puffer-zóna".

Egészen élesen fogalmaz az Orbán-kormány Amerika-politikájáról. Mint mondja az "zavaros, következetlen és meg merem kockáztatni, gerinctelen". Az amerikai-magyar napi diplomáciai kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán Viktor 2010-ben megörökölt a Bajnai-kormánytól. A Fehér Házban nagyon erős az a vonal, amelyik úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került.

A Kongresszusban, ahol Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, már-már megkérdőjelezik az ország szövetségesi megbízhatóságát. A volt nagykövet Magyarország miniszterelnökének figyelmébe ajánlja azt az orosz mondást, miszerint "Nem lehet a végtelenségig számítani a Fehér Ház inkompetenciájára".

Ami a méregdrága lobbizást illeti, amit a magyar kormány finanszíroz az USA-ban, ezzel Magyarország egy csoportba került a legpitiánerebb diktatúrákkal. Simonyi szerint komoly jelzés a kétoldalú kapcsolatok amerikai megítélése szempontjából, hogy Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet néhány hete súlyos kritikát írt a magyar miniszterelnökről Trump kedvenc sajtóorgánumában, a konzervatív Newsmaxon.