Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor magasabb szintre emelte saját európai politikai pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) vezetősége elleni támadását - írja a Financial Times (FT). Azzal vádolja az EPP elnökét, Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács korábbi vezetőjét, hogy alaptalanul megkérdőjelezi egyes európai országok elkötelezettségét a demokrácia iránt. A magyar miniszterelnök egy levélben támadta Tuskot, amelyet az FT munkatársai láttak. E szerint a magyar kormányfő úgy látja, hogy az EPP elnöke a megosztottság magvait hinti el a pártcsaládban és lengyel belpolitikai játékokat játszik.

Orbán Viktor levelének címzettje Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) német védelmi miniszter, a CDU elnöke, amely szintén az Európai Néppárt tagja. A pártelnök szóvivője megerősítette az FT-nek, hogy főnöke kapott egy levelet a magyar kormányfőtől. Ez még pénteken (vélhetően március 26-án) történt, azaz azt megelőzően, hogy a magyar parlament hétfőn elfogadta volna a felhatalmazási törvényt, amely nem köti konkrét időhatárhoz a kormány rendeleti kormányzását. A magyar miniszterelnök a levélben keresetlen szavakkal ostorozza Tuskot.

Irgum-burgum

Az FT cikke szerint az írja AKK-nak, hogy a volt lengyel miniszterelnök "játéktérnek" használja az EPP -t. "Úgy tűnik, Donald Tusk elfogadta az európai liberálisok és baloldaliak retorikáját, alaptalan aggályokat fogalmaz meg egyes pártjaink demokratikus elkötelezettségét illetően" - idézi az FT a levelet. Ha egyszer Európa legyűri a pandémiát lesz rá lehetőség, hogy felülvizsgáljuk, milyen lépéseket kellett tenniük az európai országoknak a világjárvány leküzdéséhez. A Fidesz jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy megakadályozza Tuskot abban, hogy veszélyeztesse az EPP hitelességét, mert felfüggesztették a státusát, ezért a magyar kormányfő AKK-t kérte arra, hogy fékezze meg a volt lengyel miniszterelnököt.

Donald Tusk nem kommentálta Orbán Viktor levelét, ám április első napján nyílt levelet intézett az EPP tagpártjaihoz, amelyben arról ír, hogy hamarosan felül kell vizsgálniuk álláspontjukat azzal kapcsolatban, hogy a felfüggesztés után kizárják-e a Fideszt az EPP-ből vagy sem. Nem foglalt ugyan állást pro vagy kontra, de megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar felhatalmazási törvényt aránytalannak minősítette (főként a konkrét határidő hiánya miatt).

A Fidesz súlya

Az FT emlékeztet arra, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői hozzájárultak ahhoz, hogy az EPP az Európai Parlament legnagyobb pártja maradt a 2019. májusi választás után, továbbá jelentős szerepet játszottak abban, hogy megválasszák Ursula van der Leyent az Európai Bizottság elnökének. Orbán tevékenységét olyan súlyú néppári politikusok tolerálják, mint például Angela Merkel német kancellár. Ugyanakkor Alexander Stubb volt finn miniszterelnök szerint a felhatalmazási törvény elfogadásával eljött az idő, hogy kizárják a Fideszt az EPP-ből, és ezt a véleményt a pártcsalád más pártjai is osztják.

A Néppártra nyomás gyakorolhat 13 európai állam közös állásfoglalása, amelyben aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a pandémiával kapcsolatos bizonyos rendkívüli intézkedések utat nyithatnak a jog uralmának megsértése előtt. Az EU nyugat-európai magjának tekinthető országcsoport nem említi ugyan Magyarországot, de világos, kinek szól az üzenet abból, hogy az rendkívüli felhatalmazás aránytalanságát és ideiglenes jellegét hiányolják.

Az FT cikkét a magyar kormány a megjelenésig Magyarország kormány nem kommentálta.