"Magyarország, Románia és Franciaország esetében még nyitva van a biztosi jelölés folyamata" - írta Ursula von der Leyen (UVL) a múlt héten kiadott sajtóközleményében, ami meglepetést keltett, mert bár a román és a francia kormány valóban adós az újabb előterjesztésekkel, Orbán Viktor miniszterelnök már megtette a javaslatát Várhelyi Olivér EU-nagykövetet személyében - írja a Népszava.

Von der Leyen nyilatkozata azt sejteti, hogy még egy nevet vár Budapesttől, amit megerősítettek a napilapnak a döntéshozatalt jól ismerő források is. Orbán Viktor miniszterelnök mindeddig ellenállt Von der Leyen kérésének, mert sem először, sem másodszor nem javasolt egyszerre két biztosjelöltet. Ahhoz, hogy az új Európia Bizottságban fennmaradjon a nemek közötti egyensúly a három tagállamból legalább kettőnek nőt kellene javasolnia.

Információink szerint a francia kormány előállhat egy újabb nő jelölttel, de a románok tervei között ez egyelőre nem szerepel. Hírek szerint Siegfried Muresan EP-képviselőnek van a legnagyobb esélye a jelölésre. A politikus korábban az Európai Néppárt szóvivője volt, jelenleg a párt EPP-frakciójának egyik elnökhelyettese. Lehetséges jelöltként emlegetik még Románia berlini nagykövetét, Emil Hurezeanut, aki elsősorban jó német kapcsolatai miatt kerülhet szóba.

Biztosjelöltek híján megjósolhatatlan, hogy UVL ragaszkodni fog-e az eredetileg kiosztott tárcákhoz, vagy portfóliócserét esetleg a feladatkörök átszabását javasolja-e.