Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oroszok közel kétharmada úgy gondolja, hogy a koronavírus mesterségesen előállított biofegyver - idézi az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center friss felmérésnek egyik eredményét a Moscow Times. A pontos adatok szerint a legkülönbözőbb orosz régiókban megkérdezettek 64 százaléka van ezen a véleményen, 23 százalékuk szerint természetes úton keletkezett a kórokozó, míg 13 százalékuk nem tudja a választ a kérdésre.

A felmérés akkor hozza ezt az eredményt, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) missziója Kínában igyekszik a korábbinál pontosabb képet kapni a koronavírus igaz történetéről. A WHO szinte teljes bizonyossággal kizárta, hogy a vírus Vuhan városának egyik biolaborjából indult volna világhódító útjára. Tartja magát az a tudományos konszenzus, hogy állatról terjedt át emberre.

A Levada kutatása szerint az oroszok 56 százaléka nem tart a koronavírus-betegségtől, míg 43 százalékuk fél ettől. Ez a legalacsonyabb "aggódási ráta" azóta, hogy a pandémia megérkezett az országba 2020 februárjában. Nemrégiben, 2020 októberében még az oroszok 64 százaléka mondta azt, hogy fart a betegségtől és 34 százalékuk gondolta azt, hogy nincs mitől félnie.

Oltásszkeptikus a többség

Mindezekkel összefüggésben lehet, hogy miközben a világ más országaiban, például Magyarországon is javul az oltási hajlandóság, Oroszországban romlik. A felmérésben megkérdezettek 62 százaléka nem kér az orosz gyártmányú Szputnyik V vakcinából, míg 30 százalékuk beoltatná magát. A fiatalok és az idősek körében jelentősen eltérő az elutasítók aránya. Az előbbi korcsoportnál 74, az utóbbinál 56 százalék.

A válaszadókat megkérdezték arról, mi a bajuk az orosz oltással. A feleletek szerint az emberek egy része a mellékhatásoktól tart, mások azt kifogásolják, hogy a klinikai tesztek még talán most sem záródtak le teljesen. A harmadik csoport szerint semmi értelme annak, hogy beoltassák magukat, egy kis "influenza" nem lehet olyan ártalmas. Az oroszok négyötöde esett már át a koronavírus-betegségen vagy volt valaki a közelében, aki megbetegedett.