A Magyar Posta Zrt. is harmadik országként kezeli január elsejétől Nagy-Britanniát és Észak-Írországot - írja a Magyar Nemzet. Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból azzal is jár, hogy a szigetország nem tagja az EU vámuniójának, ami többletköltséget okozhat a vállalkozások mellett a magánszemélyeknek is, címzettként, valamint feladóként egy­aránt.

A korábbinál hosszabb kézbesítési időre kell számítani, mivel a Magyarországra az Egyesült Királyságból érkező csomagokat (vagyis árutartalmú küldeményeket) importként kezelik, ezért mindegyiket vámeljárás alá vetik. Január elseje óta tapasztalhatták, akik brit webshopból rendeltek, hogy a vételár felett közterhet is kellett fizetniük. Magyarországra tavaly már csaknem egymillió küldemény érkezett Nagy-Britanniából.

Odafelé egyre kevesebb csomagot adnak fel, de érdemes tudni a magánszemélyek közti ajándékozás szabályozását is. Ugyan 45 euró értékig áfa és vámmentesek a küldemények, de ajándékozási nyilatkozatot kell tenni. Még vámmentes, de már áfaköteles a 45 és 150 euró érték közötti csomag, 150 euró felett pedig az áfát is meg kell fizetni. További tétel a vámkezelés postai díja, amit szintén a címzett egyenlít ki.