Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német kormány és az ENSZ a líbiai megbékéléshez szükséges külső, nemzetközi feltételek megteremtésén dolgozik az úgynevezett berlini folyamat keretében - írja az MTI. A konferenciát öt magas szintű előkészítő tanácskozás előzte meg. A szervezők első számú célja, hogy a 2011 óta tartó polgárháborúban egymás ellen harcoló erők külső támogatói ne küldjenek több fegyvert és katonát Líbiába. Ugyancsak törekednek arra, hogy tartós fegyvernyugvássá váljék a napokban meghirdetett tűzszünet.

A résztvevők között van Charles Michel, az európai uniós (EU-) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, aki a konferencia előtt az EU elemi biztonsági érdekének nevezte Líbia stabilitását. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője - aki ugyancsak részt vesz a konferencián - hangsúlyozta, hogy az EU-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a Líbiába irányuló fegyverszállításokra elrendelt ENSZ-embargó érvényesítésében, vagyis annak biztosításában, hogy ne áramoljon több fegyver az országba.

A konferencián részt vesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Abdál-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi államfő, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Jang Ji-csi, a kínai elnök diplomáciai főtanácsadója, valamint Abdel-Madzsid Tebbun algériai és Denis Sassou-Nguesso kongói államfő, Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke és Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és legfőbb ellenfele, Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinbe érkezett, elfogadva a szervezők meghívását. Ők nem tartoznak a konferencia közvetlen résztvevői közé. Angela Merkel és Heiko Maas német külügyminiszter a rendezvény előtt, külön-külön tárgyalt velük a kancellári hivatalban.