Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel parasztpárt (PSL) képviselője, Marek Sawicki volt mezőgazdasági és fejlesztési miniszter a párt vezetőjének, Wladyslaw Kosiniak-Kamysznak a nevében tárgyalásokat kezdett a kormánykoalíció vezető pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártjával (PiS) lehetséges együttműködésükről - írta az onet.pl.

Sawicki, aki jelenleg parlamenti képviselő, elmondta, hogy három kérdésben folynak a tárgyalások. Az egyik az új állampolgári jogok képviselőjének megválasztása, a másik a Nemzeti Emlékezet Intézete vezetőjének kérdése, a harmadik az uniós költségvetés elfogadása a tervezett vétó helyett. - Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek nem kell a radikális Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter túszának lennie, mert ebben az ügyben készek vagyunk a tárgyalásokra - hangsúlyozta Sawicki.

Ziobro, aki az egyik kis koalíciós partner, a Szolidáris Lengyelország párt vezetője azzal fenyegeti a PiS-t, hogy kilépteti pártját a koalícióból, ha Morawiecki a jogállamisági feltétel miatt nem vétózza meg az uniós büdzsét. Ezzel megszűnne a kormánykoalíció parlamenti többsége.Sawicki ugyanakkor nem tudja elképzelni, hogy pártja egy koalícióban kormányozzon a PiS-szel. Inkább kívülről támogatnák a kormányt egyes konkrét ügyekben.