Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb lengyel közvélemény-kutatások szerint a választók határozottan jobban bíznak az ellenzékben, mint a kormányban és a kormánypártokban - derül ki az gazeta.pl cikkéből. A Közügyek Vizsgálatának Intézete (IBSP) szerint a különbség jelentős, a megkérdezettek 37,18 százalék nyilatkozta azt, hogy jobban bízik az ellenzékben, mint a kormányban.

Ezen belül 22 százalék azok aránya, akik inkább az ellenzék felé húznak és 15 százalék azoké, akiknek határozott az álláspontjuk ebben a kérdésben. Eközben a kormányt csak a választók 26 százaléka támogatja, ezen belül 14 százalékuk inkább erre hajlik, mint az ellenzék felé, 12 százalékuk viszont elkötelezett kormánypárti. Igen nagy, majdnem 37 százalék azok aránya, akik azt mondják, hogy a kormányból, se az ellenzékből nem kérnek.

Az IBSP eredményét megerősíti, hogy nem ez az egyetlen közvélemény-kutató, amelynek felmérése az ellenzék vezetését mutatja. A CBOS legújabb vizsgálata szerint Mateusz Morawiecki kormányát a szavazók 32 százaléka támogatná, ha most vasárnap lennének a választások, míg az ellenzéket a társadalom 43 százaléka. Utoljára október első felében voltak többen a kormány hívei, mint az ellenzéké.

Nem tetszik a rendszer

Az elégedetlenséget jelzi, hogy az ország helyzetét csak az emberek 29 százalék értékeli jóra, 54 százalékuk ezzel ellentétes véleményen van. A gazdasági helyzetet az megkérdezettek 24 százaléka látja jónak és 40 százalékuk rossznak. A politikusok közül a kormánypárthoz, a Jog és Igazságossághoz (PiS) tartozó Andrzej Duda államfő népszerűségi mutatója 49-ről 38 százalékra esett, és Morawiecki hasonlóan is járt.

Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét, Lengyelország tényleges vezetőjét még az egyik kis koalíciós társ, a Szolidáris Lengyelország elnöke, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter is megelőzi, ami biztosan rosszul esik neki, mert Ziobro az elmúlt fél évben folyton borsot tört a kormány orra alá. A népszerűségi listák élén az első ötben szerepel Varsó ellenzéki főpolgármestere, Rafal Trzaskowski és a lengyel parasztpárt (PSL) vezetője, Wladyslaw kosiniak-Kamisz.