Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyszerre kaptak egy jó és egy rossz hírt a lengyel dolgozók: a vállalatok majdnem fele növeli az alkalmazottai bérét, ugyanakkor úgy ellensúlyozzák az emelkedő bérköltségeket, hogy nem vesznek fel új embereket, sőt elbocsátásokat is terveznek - írta a Rzeczpospolita egy friss felmérésre alapozva. A legalacsonyabb fizetést a kormány választási ígéretének megfelelően kell növelniük a cégeknek.

A vállalatok nem érzik túl rózsásnak a kilátásaikat: hiába tartják anyagi helyzetüket jónak vagy nagyon jónak, a kockázatvállalási kedv erősen csökkent. A cégek kicsit kevesebb mint negyede számít recesszióra a következő időszakban, ami nem sok, de 2013 óta nem volt ilyen magas ez az arány. Elsősorban az építőiparban és a feldolgozóiparban lehetnek leépítések.

A bérek emelkedése miatt a cégek 42 százaléka tervezi, hogy emeli termékei vagy szolgáltatásai árát. Tízből három úgy spórol, hogy visszafogja beruházásait. A vállalatok ötöde véli úgy, hogy a minimálbér emelése nem lesz hatással a vállalkozásukra. A minimálbér egyébként az októberi emelés nyomán jövőre bruttó 2600 zloty (190 ezer forint) lesz, ami 15,6 százalékos növelés a korábbihoz képest.