A radikális jobboldali lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) régóta sikeresen csinál mumust a bevándorlókból és azokból, akik elismerik a leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek (LMBT) jogait. A május végi európai parlamenti választások előtti kampány hajrájában azonban Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke (egyben az ország tényleges vezetője) új ellenséget talált: az eurót - írja a Financial Times (FT). Már a múlt hónapban meghirdette a harcot a közös európai valutával szemben, jó populistához illően egy egyszerű, könnyen érhető, ám a valóságot eltorzító állítás megfogalmazásával.

Majd egyszer (soha napján)

Az euró a németeknek, a hollandoknak, talán az osztrákoknak és néhány további országnak jó, de más eurótagállamok, még az olyanok is, mint Franciaország, már küszködnek vele, míg egyeseknek kifejezetten kárt okozott. Az utóbbira Görögország a legjobb példa - fogalmazott meg nehezen bizonyítható állításokat a pártelnök pártja lublini konvencióján. Ezért lengyelországi bevezetése szerinte azzal a kockázattal járna, hogy rosszul járnának vele.

A konklúzió: a PiS nemet mond az euróra, a velejáró - a lengyelországinál magasabb - európai árakra, és csak akkor támogatja a bevezetését, ha a lengyel bérek utolérik az EU legfejlettebb országainak bérszínvonalát. A kormánypárt azt javasolja az ellenzéknek is, hogy fogadja el ezt az álláspontot. Szakértők hozzáteszik ehhez, hogy a bérek felzárkózása évtizedekig tarthat.

A mérleg serpenyői

Hasonlóan a többi 2004-ben EU-taggá vált kelet-közép-európai országhoz Lengyelország is vállalta, hogy átveszi a közös európai valutát, ám ennek nincs határideje. A bevezetésnek vannak - az inflációt, az költségvetést és az államadósságot érintő - szigorú feltételei, amelyeket a lengyelek, a csehek, sőt részben Magyarország is képes lenne teljesíteni. Az eurózóna adósságválsága azonban (amelyet Kaczynski képletével ellentétben Görögországban nem az euró bevezetése, hanem az athéni kormányok csalásai, az ezek felett szemet hunyó európai ellenőrzés és a bankok felelőtlen viselkedése okozott - a szerk.) elvette a kelet-európaiak kedvét az eurótól.

Az eurózóna-tagság segítene Lengyelországnak megőrizni gazdasága versenyképességét, amelyet a túlértékelt zloty veszélyeztet - mondta az FT-nek Piotr Bujak, a varsói PKO BP bank vezető elemzője. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez az előny kompenzálja a bevezetés hátrányait - utalt arra, hogy az közös valuta intézményrendszere egyelőre befejezetlen: a bankunió részben megvalósult, ám az eurótagállamoknak nincs közös betétbiztosításuk, költségvetésük és kötvénykibocsátásuk.

Politikai számítás

Nem kell ugyanakkor atomfizikusi diploma annak megállapításához, hogy a PiS alapvetően politikai tőkét akar kovácsolni abból, hogy ellenzi a lengyel eurót. Miközben a lengyelek túlnyomó többsége támogatja az ország EU-tagságát, átlagosan 58 százalékuk ellenzi az euró bevezetését. A kormánypárt szavazóinak körében ennél is nagyobb az elutasítók aránya. Az európai parlamenti választásokon hagyományosan alacsony a részvétel, ezért kell valami, amivel ezt föltornásszák. A legjobb a külső és belső ellenségekkel, a bevándorlókkal, az LMBT-jogokat elismerőkkel és most már az euróval való riogatás. Ezeket meg lehet jelölni olyan fenyegetésként, amely ellen a szavazatukkal harcolhatnak a "jó hazafiak".

Az euró további előnye, hogy megosztja az ellenzék táborát. A liberális csoportok támogatják a bevezetését, a parasztpárt ellenzi, míg a legnagyobb politikai erő, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform nem foglalt állást ez ügyben.

Kétfelé játszanak

A kormánypárt az euróellenességgel kétfelé tud játszani. Miután 2015 őszén hatalomra került, egymást követték a vitái az EU brüsszeli vezetésével. Az ellenzék nem habozott felhívni erre a választók figyelmét, amit a PiS azzal védett ki, hogy az uniós választáson egyértelműen EU-párti kampányt folytat. Kaczynski még azt a megjegyzést is elejtette, miszerint az ország uniós tagságának támogatása a lengyel patriotizmus része.

Ugyanakkor ezzel elveszíthetik azokat a szavazókat, akiknek fenntartásaik vannak az EU-val kapcsolatban. Az emberek többsége nem tudja elképzelni országát az unión kívül, ugyanakkor egyre többen vannak, akiknek kétségeik vannak az unió működésével kapcsolatban - idézi az FT Otílía Dhandt, a politikai kockázatokat elemző Teneo Intelligencie tanácsadó cég elemzőjét. Vannak olyan ügyek, amelyekben még egyébként EU-párti szavazók is hajlamosak a mérsékelt európai gondolkodással ellentétes álláspontot képviselni. Így a politikusoknak érdemes ezekre rájátszani, hogy megszerezzék a voksukat. Ilyen a bevándorlás, az LMBT-jogok és az euróbevezetés ügye.