Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az élelmiszerek megjelölése kezd abszurd mértéket ölteni Lengyelországban: a mezőgazdasági minisztérium elrendelte a krumpliszemek jelölését azzal a zászlóval, amelyik országból származik (a címke ugyanis nem tudna megragadni a felületükön) - adta hírül a Rzeczpospolita. Jan Ardanowski miniszter a Twitteren azt is felvetette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a bejelentéssel, miszerint a húst is jelölni fogják.

Az erről szóló rendeletet április 18-án hozták nyilvánosságra, és a kihirdetéstől számított 30 napon belül lép hatályba. A burgonyán rajta kell legyen az a zászló, amelyik országból behozzák, hogy a vásárlókat kellőképpen tájékoztassák. Ugyanakkor egy 2014-es uniós rendelet értelmében az élelmiszerek jelölésekor nem kell a krumplit külön megjelölni, ha az uniós országból, Törökországból vagy EFTA-tagállamaiból származik.

Az elemzők figyelmét nem kerülte el, hogy az őszi parlamenti választások előtt született a döntés a sajátos címkézésről: ez egy gesztus a falvak szavazóinak. A lengyel áruk hangsúlyos megkülönböztetését kérték az agrárgazdálkodók nemrégiben lezajlott tüntetésükön. A kommentelők humorral fogadták az ötletet: "Csak zászló? Útlevelet is kell adni a krumplinak!". "Okos ötlet, minden szem krumplinak és céklának legyen oltási könyvecskéje is!" - írták.