Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokban manapság egyszerű bolti vásárlókra mosolyoghat rá a szerencse úgy, ahogy korábban nem tette - derült ki az AP beszámolójából. Miközben amerikaiak millió várnak arra, hogy megkapják a koronavírus-oltást, vannak olyanok, akik vakszerencséjüknek köszönhetően előre kerülnek az oltottak sorában, jóval megelőzve olyanokat is, akik jogosultabbak lennének erre náluk. A mázlihoz sokszor nem kell más, mint hogy jókor legyenek jó helyen.

David MacMillan éppen a következő főzéséhez válogatott összetevőket egy élelmiszer-áruházban Washingtonban, amikor egy laboros ruhába öltözött nő odalépett hozzá és társához, és megkérdezte, hogy akarnak-e két dózist a Moderna vakcinájából tíz percen belül. A kinyitott ampullákat nem lehet tovább raktározni, úgyhogy gyorsan döntsenek. A 31 éves férfi csapot-papot hátrahagyva elfogadta az ajánlatot.

Miután posztolt egy videót a TikTokon a történtekről, felizzottak a szupermarket telefonjai az érdeklődők hívásaitól és sokan csak azért mentek a helyszínre, hátha ők lesznek a következő szerencsések, akik kapnak az oltásokból, amelyeket rövid időn belül fel kell használni, miután kikerülnek a mélyhűtésből. Talán rosszul hangzik, hogy egy 90 éves veszélyeztetett illető később kapja meg a vakcinát, mint egy 20 éves egészséges ember, ám William Schaffner virológus azt mondta az AP-nek, hogy bárkinek be kell adni az oltást a kutyákon és macskákon kívül, akinek csak lehet, hogy lehetőleg egy se vesszen el.

Kezelhető veszteség

A szerencsét meg lehet hívni azzal, ha valaki feliratkozik az oltópontok várólistáira. Így tett a texasi 53 éves Mike Schotte és 72 éves mamája, akik kifogták a "lottóötöst". Ez esetben azt jelenti, hogy az ő nevüket sorsolták ki két megmaradt oltás beadására. Egy feladatuk maradt: fél órán belül be kellett érniük a kórházba, hogy megkaphassák az első szúrást. Mint a férfi beszámol róla, szoros volt a határidő, de teljesíteni tudták.

Az influenzavakcinákat borzalmasan rossz hatékonysággal használják fel - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsléséből. E szerint ezeknek az oltásoknak több mint a fele veszendőbe megy, mert rosszul kezelik őket vagy lejár a szavatosságuk.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a koronavírus-vakcinákkal jobb a helyzet. Az AP érdeklődésére egy chicagói kórházban azt mondták, hogy közel 88 ezer oltásból csak három veszett oda, mert véletlenül kiborult az ampullából. Egy ohiói oltóhelyen 459 ezer dózisból 165-öt veszítettek el, mert megsérültek, szállítás közben nyomuk veszett vagy nem találtak pácienst, akinek gyorsan beadhatták volna. Más kórházak az USA különböző államaiban hasonló veszteségarányokról számoltak be.