Fennáll a veszélye annak, hogy a koronavírus-járvány epicentruma folyamatosan vándorolni fog körbe-körbe a Földön - idézte a CNBC Teo Yik Ying, a Szingapúri Nemzeti Egyetem közegészségügyi iskolája dékánjának véleményét.

A kórokozó jelenleg az Egyesült Államokban pusztít a legerősebben, ezt megelőzően Olaszország volt a legnagyobb áldozata, míg azelőtt a kínai Vuhan városa.

Az USA-ban az ismert fertőzöttek száma meghaladta a 200 ezret, ami az egész világ összes esetének ötöde - már ha az egyes országok, főként Kína adatszolgáltatását készpénznek vesszük -, ám Teo szerint a vírus egy hónap múlva valahová máshová telepítheti át fő csapásának irányát. Ez lehet Dél-Ázsia, vagy Afrika, vagy Latin-Amerika, senki tudná megjósolni.

Igen nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus visszatér azokba az ázsiai országokba, amelyet a járvány kezdetén letarolt. Kínában, Dél-Koreában és Szingapúrban már találkoztak ezzel a jelenséggel: a külföldről hazatérő emberek vitték vissza a kórokozót hazájukba. A kínai hatóságok ezért lezárták a visszaút lehetőségét és Szingapúrban is az esetek számának növekedését észlelték az elmúlt napokban.

Ez tehát azt jelenti, hogy azokat az országokat, amelyeket egyszer már megjárt a járvány egy második hullám is elérheti. Mindez addig tarthat, amíg ki nem alakul az úgynevezett nyájvédettség, amihez a lakosság 60 százalékának kell átesnie a betegségen. Ezt a legjobb lenne oltásokkal biztosítani.