Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az olasz gazdaság technikai értelemben recesszióba süllyed, ami azt jelenti, hogy két egymást követőn negyedévben zsugorodik a gazdaság - írja a Financial Times. A GDP 2019 utolsó három hónapjában 0,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest, ami hat éve a legrosszabb adat. Így az olasz gazdaság önmagában is sérülékeny, ám a világgazdasági növekedés várható lassulása érzékenyebben érintheti, mint más országok gazdaságát. Ráadásul a pozitívnak diagnosztizált esetek túlnyomó részét a gazdag, fejlett északi részen jegyezték fel. Az elsősorban érintett Lombardia és Veneto tartományban állítják elő az olasz GDP harmadát.

Az ország pénzügyi fővárosa, Milánó a fertőzések gócpontjában van, a városban iskolákat, hivatalokat, turistalátványosságokat zárta be biztonsági intézkedésként. Egyes vállalatok arra kérték alkalmazottaikat, hogy maradjanak otthon. Eközben az olasz hatóságok legalább tíz várost karanténba zártak, az ország déli részén pedig van olyan település, amelyben az északról érkező olaszokat veszik vesztegzár alá. Összességében a munkahelyi leállások, a szállítási láncok megszakadása és a turizmus visszaesése egyszerre gyakorol nyomást az olasz gazdaságra.

Menekül a tőke

A járványhelyzet romlása miatt a pénzpiacokon a menekülés jelei figyelhetők meg. Az olasz FTSE MIB tőzsdeindex 4,6 százalékot veszített az értékéből hétfőn, a legrosszabb napját zárva 2016 júniusa óta. A tízéves olasz államkötvények hozama a hanyatló kereslet, azaz a gyors eladások miatt kilenc bázisponttal, egy százalékra emelkedett.

Ami az idegenforgalmat illeti Olaszországban évente közel 128 millió utazást regisztrálnak, amelyek fele-fele arányban hazai és külföldi turistautak. A külföldiek 42 milliárd eurót költöttek ez az országban 2018-ban - derül ki a Bank of Italy becsléséből. Most azonban arra panaszkodnak a hotelmenedzserek, hogy vendégeik egymás után mondják le a foglalásaikat. Várakozásaik szerint, ha tovább folytatódik a koronavírus terjedése, akkor igen gyenge pénzügyi évet zárhatnak idén.

Az idegenforgalom hozzáadott értéke hat százalékponttal részesül az olasz GDP-ből - derül ki ismét csak a római jegybank adataiból. Ezzel nagyobb a jelentősége, mint Franciaország vagy Németország esetén.

Rossz kilátások minden felé

A hazai kereslet várhatóan gyenge marad 2020 első negyedében, és még ennél is rosszabbak a kilátások a befektetések terén, miután a vállalatok úgy látják, hogy romlottak a beruházások feltételei - mondja Jack Allen-Reynolds, a Capital Economics európai gazdasággal foglalkozó vezető elemzője. Az olasz exportőrök az elmúlt két évben megérezték a Kína-USA kereskedelmi háború káros hatását, akárcsak a német autóipar lassulását, miközben a belső kereslet elmarad az egy évtizeddel korábbitól. Ezt tetézi a koronavírus-járvány káros hatása.

Az elmúlt három évben az olasz áru- és szolgáltatásexport háromszor olyan gyorsan nőtt, mint a gazdaság. Az olaszok ezen a téren még a franciákat és a németeket is lepipálták. A kivitel 2018-ban már a GDP 31 százalékát adta szemben a 2010-es 25 százalékkal. A hagyományos árucikken, a divatárun és az élelmiszereken kívül a feldolgozott ipari termékek is jól teljesítettek. Ennek köszönhetően sok vállalat jól muzsikált, mert elszakadt a belső piacra termelő, gyenge hatékonysággal működő ágazatoktól.

Ugyanakkor az exportáló cégek az átlagosnál jobban kiszolgáltatottak a koronavírus-járvány világgazdasági és olaszországi következményeinek. Ha nagy kivitelt lebonyolító ágazatok sérülnek, annak sokkal fájdalmasabb hatása lesz, mintha a belső piacra koncentráló cégeket érné kár. Az olaszországi belső fogyasztás az elmúlt tíz évben nem nőtt, az átlagos reálbér még a válság előtti szinten van és a munkahelyteremtés a leglassúbb az eurótagállamok összehasonlításában.