Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olaszok az orosz és a kínai vakcinát nem preferálják, de ezeket kivéve bármilyen "nyugati" oltóanyagból bespájzolnának, még ha a lakosság egy része nem is szeretné beoltani magát - mondta a 24.hu-nak adott interjújában egy friss kutatásra hivatkozva Stefano Bottoni olasz-magyar nemzetiségű történész.

A járvány második hullámának egyik nagy tanulsága a lakosság kiábrándultsága a túl szigorú kormányzati intézkedésekből. A virológusok, sőt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is arról beszélt, hogy karácsonykor is csak közeli rokonokkal lehet találkozni, és nem lenne szabad puszilkodni vagy ölelkezni. Ilyenkor az emberben felmerülhet a kérdés: ki ő, hogy megmondja nekem, melyik családtagommal találkozhatok karácsonykor, sokszor több hónapnyi kényszerű távollét után?

Az emberek idegrendszere rossz állapotban van, világszerte egyre többen nyugtatókkal és alkohollal viselik csak el a bezártságot. Nem kellene ezt fokozni szükségtelen pánikkeltéssel, mivel a demokratikus államok biopolitikai természetű beavatkozása az egyének életében elképesztő méretűvé vált.

Kelet-Közép-Európa

A járvány második hulláma a történész szerint egész Kelet-Európában megmutatta az államok működésének problémáit. Amikor az államvezetés deprofesszionalizálódik, amikor fentről kevésbé elismert és alkalmas embereket neveznek ki, és mindezt tetézi egy krónikus szakemberhiány, abból ilyen kritikus helyzetben komoly problémák lesznek.

Eközben Orbán Viktor spirituális vezető lett, vele magyar ember már nem nagyon találkozhat. Teljesen el van zárva a társadalomtól, a kritikus belső visszhangoktól, az utca emberétől. Olyan szakrális figura, akivel nem lehet mit kezdeni, kérdezni sem lehet már - csak a parlamentben időnként, nagy cirkusz közepette. Szemben vele egy polgármestert még mindig bárki elküldhet a fenébe, akár az utcán is. Ők még ott mozognak az emberek között, hallják a szidalmazásokat, és érzékelik a feszültségeket.

A régi világ vége

A történész szerint eljött Belle Époque, a boldog békeidők vége. Ez az időszak választóvonal a globális történelemben, és körülbelül olyan hatásfokú, mint az első világháború kitörése.

A pandémia elképesztő globális következményekkel járó természeti csapás, amely - már látszik - Ázsia bizonyos részeinek, kiváltképp Kínának a megerősödését hozza el. Kína a napokban írt alá 34 országgal egy szabadkereskedelmi egyezményt, és ebben nincs benne az Egyesült Államok és Európa. Nem is Európa ellen irányul, egyszerűen csak már nem feltétlenül kell, hogy velünk számoljanak. Ez egy totális paradigmaváltás.