Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oxfordi koronavírus-ellenes vakcina fejlesztésével kapcsolatos kísérletek nagy reményekkel kecsegtetik az időseket - adja hírül a Financial Times. A jó ideje folyó tesztek arra utalnak, hogy főként ennek a korosztálynak ígér sokat az oltás. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű készítményét tartják annak a vakcinának, amely a leghamarabb eljuthat a nyugati standardoknak megfelelő felhasználási engedélyig. (Oroszországban már használnak egy oltást, ám azt azelőtt kezdték alkalmazni, hogy lezárultak volna a tesztelései.)

Az oxfordi készítmény főként az idősebb tesztalanyoknál mutat jó eredményeket, azaz erőteljes immunreakciót a koronavírusra - tudta meg a brit üzleti lap az ügyhöz közel áll két informátortól. Ez az a korosztály, amelyet a legnagyobb veszély fenyegeti. Ennek alapján abban bízhatunk, hogy az idősebb emberek elkerülhetik a súlyos, életveszélyes koronavírus-betegséget A kutatók eredetileg arra számítottak, hogy mivel az emberek öregedésével gyengül az immunrendszerük, ezért ők fogják a leggyengébb a választ adni az oltásra.

Teszteredmények

Már a nyáron nyilvánosságra került kutatási eredményekből kitűnt, hogy az oltás erőteljes immunreakciót vált ki a 18 és 55 év közötti korosztályokhoz tartozó tesztalanyokban. Kétféle választ tapasztaltak, az antitestek és a T-sejtek megugrását, mégpedig úgy, hogy legkevesebb 56 napos védelmet biztosítottak - derült ki egy a The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányból. Ez persze nem garantálja, hogy a készítmény hatékony és biztonságos az idősebb korosztályok számára is.

Erről csak a tesztelés végső lezárása után alkothatunk képet, ám a kutatók a legfrissebb tudományos eredmények után bizakodóak. Az Oxfordi Egyetem ugyan hivatalosan nem kommentálta a kiszivárogtatott hírt, ám Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem virológus professzora úgy véli, hogy ha az adatok alátámasztják az idősekkel kapcsolatos jó hírt, akkor mindenképpen biztató fejleménnyel állunk szemben. Ugyanakkor óvatosságra int: a legfontosabb tesztelési szakasz, amelyben sok emberen végzik a kísérleteket, még nem zárult le.

Optimizmus

Egy a brit kormányzati apparátushoz közelálló informátor szerint a háttérben a vakcina fejlesztői és a hatóságok is nagyon optimisták. Abban bíznak, hogy a legveszélyeztetettebb csoportok, elsősorban a nemzeti egészségügyi szervezet (NHS) alkalmazottai már januárban megkaphatják a koronavírus elleni oltást. Ezzel kapcsolatban megint csak óvatosságra int, hogy a tesztelés említett harmadik szakasza még nem zárult le, továbbá kérdés, hogyan zajlik majd a hivatalos engedélyeztetési eljárás.

Néhány napja Patrick Vallance, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója azt mondta, hogy a vakcinakutatások jól haladnak, ezzel együtt nem várható, hogy az első oltások jövő tavasz előtt elérhetők lesznek. Az Oxford/AstraZeneca páros amerikai ágában a napokban kezdték újra a tesztelést, miután szeptember elején leállították a vizsgálatsorozatot, mert az egyik résztvevő komoly neurológiai betegség tüneteit mutatta.