Kínában a Vuhanból indult koronavírus járvány megfékezése érdekében egyre több dologgal igyekeznek beavatkozni a hatóságok. Ennek megfelelően a bankjegyeket is karanténba rakják - írja a Guardian nyomán az Index.

A fertőzött régiókból származó, a kínai központi bankba eljutó bankjegyeket először UV-fénnyel fertőtlenítik, majd magas hőmérsékletnek teszik ki, hogy elpusztítsák a kórokozókat.

Ezután a bankjegyeket 7-14 napra karanténba viszik, hogy tényleg biztosan elpusztuljanak a koronavírus, alapból a szabad levegőn néhány órán keresztül életképes kórokozói, és csak ezután engedik tovább a pénzeket azokba a régiókba, ahol még nincs jelen a fertőzés.

Hiány nem lesz, nyomnak új bankjegyeket. A járvány epicentrumának számító Hubej tartományba 4 milliárd jüan értékben küldtek új, garantáltan fertőzésmentes bankjegyeket a kínai holdújév előtti napokban.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a bankok fertőtlenítési protokollja mennyire hatásos, mivel az utóbbi években egyre elterjedtebb lett Kínában a mobilos fizetés a készpénzessel szemben.