A karácsonyi díszek, ünnepi kivilágítók, természetes és műfenyők értékesítése nem kis üzlet a világon, az ilyen típusú termékek exportjának értéke tavaly elérte az 5,2 milliárd dollárt - írja a forbes.pl.

Az Akcent statisztikái szerint 2017-ben Lengyelország e termékek exportőreinek sorában a kilencedik helyről a negyedikre lépett előre. Ezt az ugrást annak köszönhetik, hogy a lengyel kivitel értéke 93 százalékkal emelkedett.

Az export nem csupán mennyiségi szempontból imponáló, hanem az eladás irányai miatt is.Európában a németek vásárolják a legtöbb karácsonyi díszt a szomszédból - ide irányult az export 40 százaléka. A dekorációk nagyon népszerűek az Egyesült Államokban is, ahova a kivitel negyede ment. Dobogós Oroszország, amelyet Hollandia és Franciaország követ. Az egzotikus piacok közé tartozik Kolumbia, Azerbajdzsán és a Dél-afrikai Köztársaság.

Nagy siker ez az előrelépés, de az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy ezen a területen is a kínaiak uralkodnak: exportjuk a világkereskedelem 80 százalékát teszi ki. Érdekes, hogy a nagy exportőr Lengyelország importál is karácsonyi cikkeket, de a behozatal értéke 41,5 millió dollárral kevesebb, mint a 66,3 milliós kivitelé. Az irány sem meglepő: Kínából jön az import 87 százaléka.