A magasból is jól látható szemétmocsár alakult ki a Bulgáriában a Duna mellékfolyóján, az Iszkeren. Az emelkedő vízszint és az erős áramlások halmozták fel a számtalan eldobott műanyag palackot és egyéb hulladékdarabokat egy vízerőmű gátja fogta fel és tömöríti - derül ki az Euronews beszámolójából.

A közeli Svoge város vezetése szerint az a baj, hogy az emberek hulladéklerakóként használják a folyót. Beleértve az önkormányzat alkalmazottait is, akik teherautónyi szemetet raktak le a folyóparton tavaly nyáron. A polgármesteri hivatal szerint nem a város felel a folyó karbantartásáért, nem is képesek rá. A szemét eltakarítása mégis a helyi hatóságok feladata.

A futballpálya nagyságú szemétszigetet nem könnyű eltávolítani: sem hajóval, sem más gépi eszközzel nem lehet ezt megoldani, így a a gát saját szűrőrendszerét kell használni. Apránként csökkentik a vízszintet, beengednek kisebb hulladékcsomókat, és kiveszik.

Hasonló szennyezés történt a Bosznia-Hercegovina hegyei közt kanyargó Drina folyón, amelyen több ezer köbméter műanyag hulladék halmozódott fel. Ez a folyó szintén a Duna vízrendszeréhez tartozik.