Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Power Energneering szúrta ki a General Electric vállalati hírfolyamában, hgy a GE Renewable Energy Kínába teszi át a termelési fókuszát. Az ázsia ország déli részén, Hongkongtól csupán 120 kilométerre északra fekvő Kanton - kínai nevén: Guangzhou, mely Dél-Kína egyik kulcsfontosságú kereskedelmi kikötője - hamarosan óriási, háromkarú gépszörnyeket küld majd a tengerbe.

A GE ugyanis bejelentette, hogy új kínai szélerőmű-gyárat nyit, ahol nem csak termelni fog, de új operációs és fejlesztési központot létesítve tervezni is. John Lavelle, aki a vállalat megújul energiás cégének tengeri szél divíziójának főnöke elárulta az okokat. Reagáltak arra a prognózisra, hogy Kína rövidesen a világ egyik legnagyobb tengeri szélpiacává válik. Az új gyár- és üzemeltetési központ szerinte "jobb helyzetbe hoz minket, hogy megfeleljünk az ügyfeleink igényeinek e gyorsan növekvő iparágban".

A Szélenergia Világtanács legutóbbi jelentésében az áll, hogy az európai hegemónia évei után Ázsiába tevődik át a szélenergia-ipar offshore origója, mert Kína (de mellette Tajvan, Vietnám, Japán, India és Dél-Korea is) nagymértékben nyit e platformok felé. 2030-ra a régióban a teljes telepített kapacitás még a visszafogott várakozású forgatókönyv szerint is meghaladja majd a 100 gigawattot.

A GE-gyár építése a hírek szerint még idén megkezdődik, és 2021 elején már a tengeri szélturbina-szerelvények gyártása is megkezdődhet. A gyár a Jieyangban létrehozott tengeri szélerőmű-park projekt szerves része lesz. Lavelle elmondása szerint a Guangdong Offshore fejlesztések célja, hogy 2030-ra 66 gigawatt megújuló energiát állítson elő a régióban.

Ehhez minden bizonnyal szükség lesz arra, hogy a GE a Haliade-X 12 MW-os turbináit építse és installálja a rendszerbe. Ez a világ legnagyobb és leghatékonyabb ma ismert és építés alatt álló offshore termelőegysége:

Kép: General Electric

A Haliade-X 12 MW 220 méteres magasságban elhelyezkedő áramtermelő generátor rotorjára három darab, egyenként 107 méteres lapát kerül. A folyamatos fejlesztés alatt álló konstrukció ma 63 százalékos kapacitási tényezővel rendelkezik, mely az iparági szabvány felett van 7 ponttal. Ez az energetikában leginkább azt jelenti, hogy egy-egy ilyen rendszer hatékonyabban termel áramot az átlagos rendszereknél, ami számszerűsítve viszont azt is jelenti,hogy egyetlen ilyen szélturbina képes akár évi 67 GWh energiát is előállítani.

A GE-nél úgy számolnak, hogy egyetlen 750 MW-os Haliade-X 12 MW-os szélfarm képes akár egymillió háztartás éves energiaszükségletének biztosítására.