Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajna azt javasolja az európai országoknak, hogy készüljenek fel egy gázellátási válságra, mivel kétséges, hogy az év végéig sikerül megállapodást kötni Oroszországgal az energiahordozó tranzitjáról - idézte a Bloomberg Olena Zerkalt, a kijevi kormány külügyminiszter-helyettesét. A politikus nagyon valószínűnek minősítette, hogy nem tudják lezárni az egy éve kezdődött tárgyalásokat 2020. január 1-jéig. Ez a megjegyzés összhangban van azzal, amit az ukrán állami gázvállalat, a Naftogaz néhány nappal korábban kommunikált.

Zerkal szerint már ez a bizonytalanság van annak hátterében, hogy minden európai ország, beleértve Ukrajnát is, növeli gáztárolását. A kijevi vezetés ugyanakkor külföldi hitelekre szorul gáztározó kapacitása bővítéséhez. Eközben Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy kormánya bízik a tranzitmegállapodás megkötésében, amelyről szeptemberben akar háromoldalú (EU-Oroszország-Ukrajna) egyeztetéseket tartani.

Rémes emlék

Ukrajna azt ajánlotta, hogy az EU raktározzon el nála négymilliárd köbméter földgázt földalatti tárolókban, ami biztonsági tartalékként szolgálhatna az orosz energiahordozóra erősen rászoruló kelet-európai országoknak - derült ki az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransgaz közleményéből. Bár Európa gázellátása jelenleg rendben van - az árak hároméves mélyponton vannak -, a gázkereskedők kíváncsian figyelik az ukrán-orosz vitát, mert nem feledték el, hogy Moszkva az orosz-ukrán elszámolási viták miatt 2009-ben három hétre elzárta a gázcsapot az Európába tartó gázvezetéken.

Lesz néhány huppanó a megegyezéshez vezető úton, de a felek végül eljutnak a kölcsönösen előnyös megoldáshoz - nyilatkozott a Bloombergnek optimistán Guy Smith, a Vattenfall AB energiaszolgáltató vállalat gázkereskedelmi üzletágának vezetője.

Visszatérhet a sötét múlt

Zerkal annyiban egyetért vele, hogy úgy véli: azok az előrelépések, amelyeket a tavaly júliusban kezdődött orosz-ukrán tárgyalásokon elértek, lehetővé tennék egy új szerződés megkötését. Az orosz fél azonban a régi egyezség meghosszabbítását javasolta, amely a külügyminiszter-helyettes szerint visszavezetne a 2009-es állapotokhoz. Hozzátette ehhez: értelmetlen arra hivatkozva halogatni a további egyeztetéseket, hogy meg kell várni Ukrajnában az új kormány felállását, ugyanis ebben az ügyben nem fog változni a kijevi álláspont.

Az ukrajnai tranzit nélkülözhetetlen lesz Európának a jövő télen, ugyanis az északi áramlat 2. gázvezeték, amely a Balti-tenger alatt közvetlen összeköttetést teremt Oroszország és Németország között, nem fog elkészülni addig. Az ehhez szükséges engedélyezések Dániában elakadtak, mert az észak-európai ország attól tart, hogy az USA szankciókkal sújtja a projekt résztvevőit, mert ellenzi az északi gázfolyosó kiépítését.