A csehek majdnem negyede szembesül azzal, hogy a magas fűtési költségek miatt vissza kell fognia más kiadásait - írta a Radio Praha idézve a STEM közvélemény-kutató intézet felmérését. Ennek ellenére más adatok szerint 68 százalékuk azt szereti, ha legalább 25 Celsius-fok meleg fogadja télen a lakásában.

Az Egészségügyi Világszervezet standardja szerint egészséges, megfelelően felöltözött emberek esetén 18 fok a megfelelő lakáshőmérséklet, ám a cseh családok ezt hidegnek érzékelik. Háromnegyedük legalább 20 Celsius-fokra fűti a lakását (ezen belül értendők azok, akik 25 fokot tartanak jónak).

Eközben egy gázzal fűtött lakás éves fűtési költsége 27 ezer korona (330 ezer forint) és minden egyes plusz Celsius-fok emelésért további 2700-at kell kicsengetni, mert ehhez 5-6 százalékkal kell növelni az energiatermelést. Növeli a kiadásokat, ha például vastag függönyök lógnak a radiátorok előtt, illetve hogy sok a levegős fűtőtest. Főként az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése miatt várhatóan néhány száz koronával nőnek a csehek fűtési költségeit 2019-ben.