Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem értünk egyet a választási eredményekkel, teljesen ellentétes információkkal rendelkezünk" - mondta el Szvjatlan Tihanojszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, aki megtagadta, hogy elismerje Alekszandr Lukasenka hatalomban lévő elnök sikerét, amelyet hivatalosan a vasárnap megtartott választáson aratott.

Az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszországban a helyi választási bizottság azt közölte, hogy a hivatalos eredmények alapján az elnök a szavazatok 80,23 százalékát szerezte meg, míg Tihanojszkaja pusztán 9,9 százalékot ért el. De külföldi és ellenzéki megfigyelők szerint éppen fordítva szerepelt a két jelölt, és közel 80 százaléka a fehéroroszoknak az ellenzéki jelöltre szavazott. Volt, ahol az állampárt delegáltja ismertette, hogy 70 százalék feletti eredménnyel nyert az adott szavazókörben a kormányváltásra készülő jelölt.

"Összegyűjtjük az eredmény meghamisításának bizonyítékait. Vannak olyan emberek, akik hivatalosan készek megerősíteni a helyi bizottságokból ezt. Tehát aktívan dolgozunk ezek bemutatásán, és most a Központi Választási Bizottsághoz megyek, hogy elmondjam, nem fogadom el a választás eredményét " - idézi Tihanojszkaját az Euronews.

Sokan támogatói közül amiatt aggódnak, hogy a botcsinálta politikust letartóztatja majd a karhatalom, ahogy a férjét is. Az egykori angoltanár Tihanojszkaja éppen amiatt indult el a választáson, mert blogger férje börtönbe került. Egyedül abban bíznak, hogy számos nyugati hatalom kétségét fejezte ki a választási eredmények hitelességét illetően, és sürgették Lukasenkát, hogy ne alkalmazzon erőszakot a tüntetők ellen, akik azután mentek utcára vasárnap este, hogy kihirdették az első exitpoll-eredményeket, amelyek az elnök nagy arányú győzelmét vetítették előre. Nemcsak Minszkben mentek utcára, hanem 20 nagyvárosban országszerte.

A belarusz rendőrség tömegoszlatásba kezdett, egyes hírek szerint több ezer tüntetőt előállítottak, máshol viszont átálltak a demonstrálókhoz. Visszafogottabb híradások szerint több százas nagyságrendű az összecsapásokban megsebesültek és a fogvatartottak száma.

Birkák, akiket külföldről hergelnek

Az állítólag újraválasztott antidemokrata elnök, Alekszandr Lukasenka több külföldi hatalmat is megvádolt hétfőn, hogy megpróbálnak beleszólni a belarusz belpolitikába.

"Külföldről irányítják a birkákat, akik nem értik, mit csinálnak." - mondta a demonstrálókról. "Ne engedjük meg nekik, hogy szétszakítsák az országot" - tette hozzá egy beszédében.

"Szeretnék és megpróbálják megdönteni a kormányt, megtörni, megsebesíteni, megsérteni engem, és elvárni tőlem, hogy térdre ereszkedjek és megcsókoljam a földet a lábuk előtt? Ez nem fog megtörténni" - jelentette ki ingerülten az elnök.

Az elnök az MTI szerint a cseh kormányt is megvádolta az ellenzéki szervezkedéssel.

Egyetlen vezető hatalom ismerte el eddig Lukasenka győzelmét: Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök, akivel korábban erős szövetségben voltak.