A dokumentumban ismertetett terv szerint ez a minőségi osztályozás két részből állna, az egyik a csomagolást, a megjelenést, míg az élettani szempontból talán fontosabb másik az összetevőket jelölné a fogyasztók számára.

Ezek alapján zöld színnel azokat a termékeket jelölnék meg, amelyek minden tagállamban pontosan ugyanazokból az összetevőkből állnak, és a nyelven kívül a csomagolásuk, megjelenésük is minden apró részletben egyezik. Sárga színkódot kapnának azok a termékek, amelyek összetevőiben, alapanyagaiban akadnak kisebb eltérések. Pirossal pedig azokat az élelmiszereket jelölnék, amelyek teljes mértékben különböznek az egyes tagállamokban - írta a lap.

Az elmúlt években a magyar kormányzat is többször feszegette azt a kérdést, hogy vannak-e és ha igen, milyen különbségek mutatkoznak az EU-n belül ugyanazon termékek minősége között. Az uniós vizsgálat arra jutott, hogy a vizsgált termékek 31 százalékánál hiába mások az összetevők, ezeket sehogy vagy alig jelzik, nem tüntetik fel a csomagoláson.