Évente körülbelül 50 milliárd zloty (3600 milliárd forint, több mint a paksi bővítésre adott orosz hitel) az az összeg, amit a lengyelek hamisított élelmiszerre költenek el - írta a Fakt napilap információi alapján a Business Insider Polska. A Fakt a Kereskedelmi Felügyelőség eltitkolt jelentésére hivatkozik, amelynek alapját a 2018-as élelmiszer-ellenőrzések adták.

Az ellenőrzött esetek több mint felében találtak szabálytalanságokat. Az üzletekben a vásárlóknak eladnak olyan élelmiszereket, amelyek tartalma nem felel meg a rá írottaknak, gyakran előfordul, hogy lejárt a szavatossága a termékeknek, sőt, egyes esetekben romlott áru került a polcokra. A szakemberek azt szeretnék, ha "élelmiszer-rendőrséget" állítanának fel.

A vizsgálatok eredménye igazolta, hogy gyakran a darált marhahús nem más, mint sertéshús, vagy kebab, vagy bárány. Tavaly 2158 nagykereskedésben, üzletben, piacon és gasztronómiai helyen végezték az ellenőrzéseket, és 54 százalékuknál találtak élelmiszer-hamisítást. A legtöbb nem megfelelő minőségű árut a halféléknél és az azokból készült termékeknél találták.

A szakértők szerint jelentősen javulhatna a helyzet, ha megerősítenék az élelmiszer-felügyeleti szolgálatot, mert a szolgálat az élelmiszer-szállító autókat is ellenőrizhetnék. Az átlag lengyel polgárnak ugyanis semmilyen eszköz nem áll rendelkezésére, hogy ellenőrizze a neki eladott élelmiszert.