Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világon erősödik a veszélye a legnagyobb hatalmak közti konfrontációnak, ami akadályozza az együttműködésüket az olyan kihívások kezelésében, amint a klímaváltozás vagy a kibertámadások elhárítása. Ez a fő üzenete a január végén kezdődő svájci Davosi Világgazdasági Fórumot szervevező World Economic Forum (WEF) idei jelentésének, amelyet a CNBC szemlézett. A szervezet szerint a nemzetközi együttműködés szétzilálódása válságos szintre ért.

A WEF Global Risks Report 2019 című jelentését a Marsh tanácsadó cég készítette ezer kutatóintézeteknél, vállalatoknál és civil szerkezeteknél dolgozó szakértő és döntéshozó megkérdezésével. A válaszadók kilenctizede további gazdasági összeütközésekre számít a világ nagyhatalmai között. Majdnem ugyanilyen nagy (88 százalék) azok aránya, akik úgy vélik, hogy, a nemzetközi kereskedelem szabályai tovább fognak erodálódni.

Sok populista politikust választottak meg az emberek, akik megváltoztatták a szabadkereskedelmet támogató korábbi politikai irányvonalat, előtérbe tolták a protekcionizmust és a nacionalizmust, ami gyengíti a nemzetközi kapcsolatokat. Várhatóan ez a tendencia 2019-ben is folytatódni fog - mondta John Drzik, a Marsh szakértője.

Rosszabb lesz

Nem csupán a geopolitikai feszültségek folytatódását fogjuk tapasztalni, hanem ezek még erősödni is fognak. A világ országai újabb vámokat fognak bevezetni, szankciókat fognak elfogadni és erősödni fognak kereskedelmi csatározásaik. Emellett korlátozni fogják a befektetéseket, illetve a technológiák átvételét más országokból. Mindezek súrlódásossá fogják tenni a gazdasági tevékenységeket - tette hozzá.

A kockázatok egyik forrása a világ multipolárissá válása, azaz az a jelenség, hogy megváltozik a hatalmai egyensúly a világ különböző térségeiben. Ez egyben azzal is jár, hogy az államok között nézeteltérések vannak az alapvető társadalmi értékekkel kapcsolatban, ami nem segít abban, hogy jobban megértsék egymást. A jelentés szerzői szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb a nemzetközi együttműködés szervezeti rendszerének, azaz a világszervezetek működésének erősítése.

A legnagyobb veszély

A felmérés válaszadóinak véleménye alapján 2019-ben az extrém időjárás jelenti majd a legnagyobb veszélyt a gazdasági tevékenységre, illetve hosszabb távon az, hogy a kormányok képtelenek lesznek korlátozni a klímaváltozás erősségét, továbbá a világ társadalmai nem tudnak alkalmazkodni az új környezeti feltételekhez.

Az időjárási gondok az elmúlt években készült felmérésekhez képest mind a bekövetkezésük valószínűsége, mind káros hatásuk szempontjából nagyot léptek előre a közgazdászokat aggasztó jelenségek listáján - emelte ki a Reuters. Ezen a problémán túl a kockázati jelentés szerint komoly veszélyt jelentenek még az internetes adatlopások és csalások, illetve a kiterjedt kibertámadások is.

Hasonló eredmény

A WEF jelentésének konklúziójával megegyező következtetésre jutott az Allianz biztosító 2019-es Risk Barometer felmérése, amely egy nappal korábban jelent meg. A pénzintézet vizsgálatában megkérdezett vállalatok azt tartották a tevékenységüket leginkább veszélyeztető jelenségnek, hogy az új vámtarifák bevezetése, illetve a kereskedelmi viták miatt bizonytalanná vált ágazatuk üzleti környezete. A válaszadó cégvezetők közel harmada emelte ki ezt a problémát.

Egyes országok a vállalatfelvásárlásokat korlátozó törvényeket fogadtak el, mások szankcióktól tartanak, a beszállítói láncokat a szétzilálódás veszélye fenyegeti. Ezért a cégek vezető testületei egyre többet foglalkoznak azzal, hogyan lehetne elkerülni az új kereskedelmi feltételrendszerek okozta károkat - idézi tanulmányuk tanulságait Ludovic Subran, az Allianz vezető elemzője. Európában az eurózóna gyengülő növekedése, a brexit és számos parlamenti választás bizonytalan kimenete borzolja a cégvezetők ideit.