Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovákiai üzletekben a cukor átlagára az elmúlt hetekben ugyan enyhén nőtt, azonban még így is sokéves mélyponton van. Nagyobb tartalékokat nem érdemes belőle felhalmozni, az elemzők szerint ugyanis az elkövetkező időszakban sem kell számítanunk a cukor látványos drágulására - írta az Új Szó, Szlovákia egyetlen magyar nyelvű napilapja.

"A cukor világpiaci ára tavaly szeptemberre 11 éves mélypontra zuhant, azóta ugyan enyhén drágult, de még mindig sokéves mélyponton van. Ami biztos, hogy az elkövetkező egy évben sem kell nagyobb áremelkedésre számítanunk" - mondta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzője.

A világpiaci árak csökkenését a szlovákiai vásárlók is megérezték. Tavaly decemberben egy kilogramm kristálycukorhoz átlagosan 63 centért juthattak hozzá. Ilyen alacsony árra Szlovákiában 2001 óta nem volt példa. "Az idei év első két hónapjában ugyan 68 centre nőtt az átlagár, ez azonban még mindig jóval elmarad a korábbi években mért ártól. 2012-ben például még 1,10 és 1,20 euró között mozgott a kristálycukor kilónkénti átlagára, és még 2017-ben is 90 centhez közelített" - mondta Sadovská.

A valódi áttörést az uniós cukorkvóták felszámolása hozta magával, azóta, vagyis 2017 őszétől 2019 februárjáig Szlovákiában 21 százalékkal csökkent a cukor átlagára, ami a második leggyorsabb áresés volt az egész Európai Unióban. Szlovákiát csak a csehek előzték meg, 37 százalékos árcsökkenéssel. Szlovákiában a cukorpiaci kilengések leginkább Nyitra és Nagyszombat, enyhébb mértékben Pozsony és Trencsén megyét érintik, ezekben termesztik ugyanis a legtöbb cukorrépát. Tavaly ezt 22,1 ezer hektáron termesztették az országban, a termés pedig meghaladta az 1,3 millió tonnát - írta az Új Szó.