Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy szerepe lehetett Andrej Babis cseh miniszterelnök washingtoni meghívásában annak, hogy a prágai vezetés a washingtoni kormányhoz hasonlóan eltanácsolta a kínai Huawei távközlési vállalatot a csehországi állami pályázatoktól - mondta Babis és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozójával kapcsolatban a korábban az USA fővárosában újságíróként dolgozó Daniel Anyz a Radió Praha internetes portáljának.

Fontos körülmény, hogy Csehország szomszédai, Ausztria és Németország, illetve például Nagy-Britannia nem hozott hasonló döntést. Anyz szerint az amerikai-cseh csúcstalálkozó előkészítése ugyan korábban kezdődött, de ez a húzás felgyorsította az eseményeket. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bizonyára ezért nem járt Prágában februári kelet-közép-európai körútján, amelyen Magyarországot is érintette.

Temelin

Fontos napirendi pont lehet a két vezető találkozóján a temelini atomerőmű bővítésének ügye, miután az amerikai Westinghouse atomenergetikai cég érdeklődik a beruházás iránt - derül ki a cseh sajtó találgatásaiból. Anyz egyetért ezzel, hozzátéve, hogy a helyzet sokat változott 2012 óta, amikor az USA akkori külügyminisztere, Hillary Clinton Prágában járt. Hat éve úgy tűnt, hogy az akkori prágai kormány hamarosan bejelenti, ki nyerte a nukleáris létesítmény bővítésére kiírt tendert.

Ez azonban elmaradt, és most az a helyzet, hogy a Babis-kormány még csak mérlegeli az erőmű esetleges bővítését. Ennek ellenére érdemes figyelni a csúcsról készülő kommünikét és a két vezető sajtónyilatkozatait, amelyekből kiderülhet, hogy a második forduló ez ügyben többet hoz-e a hat évvel ezelőtti megbeszélésnél.

Autóimportvám

A cseh fél biztosan fel fogja vetni a Trump-adminisztráció lebegtetett autóimportvámjának kérdését, miután ha az amerikai elnök - beváltva fenyegetését - büntetővámokkal sújtja az Európában készült autók bevitelét az Egyesült Államokba, az a Skodát birtokló Volkswagenen keresztül komolyan érintené a cseh ipart. Ez lehet a hátterében annak is, hogy főnökét megelőzően tárgyal Wasingtonban Tomás Petricek cseh külügyminiszter amerikai kollégájával Mike Pompeóval.

Anyz úgy tudja, hogy a cseh külügyek irányítója vaskos tájékoztató dokumentumot kapott a kereskedelmi és ipari minisztériumtól, amely azt taglalja, milyen hatása lenne az amerikai büntetővám bevezetésének a cseh gazdaságra. Ez egy nagy meccs az USA és az európai országok vezetői között, és a szakértő bízik benne, hogy mind Petricek, mind Babis érdemben hozzá tud járulni az európai álláspont képviseletéhez.