Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke szándékától függetlenül kénytelen lesz engedelmeskedni a parlamentben szeptember eleljén lóhalálában elfogadott törvénynek, amely arra kötelezi, hogy ha nem tud október 19-éig összehozni egy válási megállapodást az EU-val, akkor kérje a brexit elhalasztását október 31-éről 2020. január végére - írja Robert Buckland Lordkancellárt és igazságügyi minisztert idézve a Business Insider. Buckland, akinek előbbi beosztásában az a fő feladata, hogy őrködjön a jog uralmának érvényesülése felett, már másodszor jelenti ki, hogy a kormánynak nagyon nem tetsző törvényt be kell tartani.

Szabotázstól tartanak

Johnson nem győzi hangsúlyozni, hogy a hosszabbítási kérelmet nem fogja beadni, akármi történjen is, és az akármibe az is beleértendő, hogy a törvényre fittyet hányva nem hajtja végre a parlament akaratát. Más miniszterei, köztük Dominic Raab külügyminiszter csatlakoztak hozzá, nyilatkozataikban arra célozgattak, hogy a kormány meg fogja keresni a kiskaput, ami lehetővé teszi, hogy kivonja magát a törvény hatálya alól, s ezzel elkerülje a hosszabbítást. Vezető kormánytisztviselők szerint a kormányfő egyszerűen el fogja szabotálni a végrehajtást, ha másként nem tudja elkerülni azt.

Nincs mese!

Buckland azonban a Sky Newsnak adott nyilatkozatában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kormánynak engedelmeskednie kell a törvénynek, amely arra kényszeríti, hogy elfogadja, ha az EU felajánlja a hosszabbítás lehetőségét. Kollégája, Raab megjegyzését, miszerint a törvény hibás (és ezért nem kell betartani), politikai kommentárnak minősítette. Teljesen rendben van, ha a miniszterek elemzik a parlament szándékát, ám egészen más kérdés, hogy valójában is szembe mennének a jog uralmának elvével. Amíg ő a kormány tagja, az utóbbi nem történhet meg.

Ez a második eset, hogy Buckland kiáll a parlament hosszabbítási törvényének végrehajtása mellett. Korábban arról cikkezett a brit sajtó, hogy a lemondását fontolgatta, amikor főnöke elkezdte lebegtetni, hogy megtagadhatja ezt. Twitterüzenetben hozta a nagyvilág tudomására, hogy figyelmeztette Johnsont: nem mehet szembe egy törvénnyel, csak azért, mert nem tetszik neki.

Most azt mondta, hogy stabil a helye a kormányban és támogatja a miniszterelnököt. A brit Legfelsőbb Bíróság egyébként a napokban dönt arról, hogy a miniszterelnök másik vitatott intézkedése, a parlamenti ülésezés szokatlanul hosszú, egy hónapos szüneteltetése jogszerű-e vagy sem.