Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója nyitott arra, hogy egy évvel meghosszabbítsák az Egyesült Királyság 2019. márciusi uniós kilépése utáni kétéves átmeneti időszakot, ha cserébe Theresa May brit miniszerelnök el tudná fogadni az ír-észak-ír határ nyitott státusának fenntartását garantáló kettős biztosítékot - idéz uniós diplomáciai forrásokat a Financial Times (FT). Barnier a szerdán kezdődő uniós csúcsértekezlet előtt azt mondta a tagállamok EU-ügyi minisztereinek, hogy készek új ötletekkel előmozdítani a megállapodás megkötését novemberben.

A brit felet már október első felében tájékoztatták arról az elképzelésről, amely szerint egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti periódust, amely a jelenlegi tervek szerint 2020 végéig tartana. Ez több időt biztosítana arra, hogy az EU és az Egyesült Királyság kidolgozza új kereskedelmi kapcsolatuk rendszerét, amelyben nem lenne szükség különmegállapodásra Észak-Írország státusát illetően. Emellett nem mellesleg de facto egy évvel meghosszabbítaná a szigetország jelenlegi uniós státusát beleértve ebbe az EU-s polgárok, köztük a magyarok szabad mozgását is.

Kettős biztosítékot

Barnier tájékoztatta a minisztereket a kettős biztosítékrendszerről. Ez egyrészt külön Észak-Írországra vonatkozna: az áruk forgalma terén bent tartaná az országot az EU vámuniójában és az egységes európai piacon, másrészt ennek alternatívájaként egy az Egyesült Királyság egészére vonatkozó vámunió fenntartását tartalmazná. Bármilyen ettől független EU-brit vámegyezményről külön kellene megállapodni a brexitet követő időszakban.

Brit diplomaták azt mondták az FT-nek, hogy Barnier jó ideje pedzegeti az átmeneti periódus meghosszabbításának lehetőségét, ám most már ők is nyitottak az ötletre. Az egyik buktató egyébként, hogy ha a britek tovább maradnak az EU-s rendszer részei, akkor a tervezett 39 milliárd fontnál többet kellene befizetniük a közös kasszába. Ezért egy dolog, hogy a tárgyalásokon részt vevő szakértők mit gondolnak, és más, hogy az érintett kormányok a Csatorna mindkét partján mi tartanak elfogadhatónak.

Nyitottság mindenfelé

Franciaország és Németország - Barnier-hez hasonlóan - elutasítja azt a brit felvetést, hogy a biztonsági megállapodásban nem lehet megkülönböztetni Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi tagállamától. Francia tisztviselők ugyanakkor nyitottak arra, hogy az EU hangsúlyozza, hogy bármilyen Észak-Írországot érintő megállapodás ideiglenes minősülne, azzal a kiegészítéssel, hogy nem határoznak meg konkrét lejárati határidőt.

A londoni kormány kijelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a 2020 decemberében lejáró átmeneti időszakot. A brit konzervatívok elszánt brexiterei élesen ellenzik ezt, mert nem akarják, hogy országuk a feltétlenül szükségesnél egy perccel tovább is az EU-s vámunió és az európai egységes piac része legyen. Szakértők szerint ezért a brit fél csak a tárgyalások legvégén menne bele a hosszabbításba, hogy ne adjanak időt a brexitereknek a lázadásra.

May és tanácsadói egyszerűen azért támogatnák az egyéves hosszabbítást, hogy időt nyerjenek az Egyesült Királyság és az EU új kereskedelmi viszonyával kapcsolatos tárgyalások lefolytatására. Már eddig is azt kommunikálták, hogy 2021 decemberére készülhetnek el ezzel. A dátum azért lényeges, mert a következő parlamenti választások Nagy-Britanniában 2022 közepén esedékesek.

Mi lesz a nap végén?

Három forgatókönyvet vetített előre Theresa May és EU-s kollégái szerdai találkozója előtt Laura Kuessberg, a BBC szakírója. A legrosszabb lehetőség, hogy az uniós vezetők megelégelik a londoni kormány tehetetlenségét, úgy gondolják, hogy a brit konzervatív elit nincs tisztában a realitásokkal, nevezetesen azzal, hogy az ír-észak-ír határ átjárhatósága és az Egyesült Királyság valódi függetlensége nem összeegyeztethető követelmények. Ezért úgy döntenek, hogy novemberben olyan rendkívüli csúcsot tartanak, amelyen a válási megállapodás nélküli brit kilépésre készülnek fel. Ha az EU ebbe az irányba indul, abból már aligha lehet visszafordulni.

A legjobb lehetőség, ami egyben igen valószínűtlen, hogy a csúcstalálkozó résztvevői úgy látják: sikerült előrelépni a válási egyeztetéseken, ezért novemberben a megállapodás véglegesítésére gyűlnek újra össze egy rendkívüli csúcsra. A legvalószínűbb, hogy függőben hagyják az ügyet. Kiadnak egy homályosan fogalmazott zárónyilatkozatot, amely szerint a felek tovább akarják lendíteni a tárgyalásokat. Egy brüsszeli tisztviselő ezt a lehetőséget úgy fogalmazta meg, hogy bár itt az idő arra, hogy London válasszon a lehetőségek közül, időt kell adni Maynek, hogy megszerezze a londoni parlament támogatását az válási szerződés megkötéséhez.

A fotó forrása: Pixabay