Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit kormány kész felhígítani az úgynevezett belső piaci törvény kritikus részeit, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné tennék a megállapodást az EU-val - jelentette az AP az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva. Ez a jogszabály, amely jelenleg a parlament előtt van, a brit hatóságok kezébe adná a döntést a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti árucseréről, amivel felrúgná az idén januárban elfogadott brit-EU válási megállapodást.

Az ugyanis gyakorlatilag vámhatárt létesít az Ír-tengeren, ugyanis Észak-Írország az EU egységes piacának része maradna, míg Nagy-Britannia elválik ettől. Ezért a brit hatóságoknak az EU megbízásából az unió ügynökeként vámtevékenységeket kellene végezniük. Ez a feltétele annak, hogy az ír-északír határ szabadon átjárható maradjon.

További kritikus pontja a törvénytervezetnek, hogy e szerint a brit kormány nem egyeztetne az olyan állami támogatásokról az EU-val, amelyek az Észak-Írországban bejegyzett vállalatokat is érintik. Ezzel versenyelőnyhöz juttathatná ezeket a többi európai céggel szemben. Az EU álláspontja szerint az új brit belső piaci törvény, ha elfogadnák, megszegné a válási megállapodást, azaz egy nemzetközi egyezményt, ezért Brüsszel megtette az előkészületeket, hogy pert indítson az ügyben.

Hátrább az agarakkal

Ha azonban igaz a kiszivárogtatás, azaz a brit fél meghátrál a vitában, akkor elhárul a legfőbb akadály az év végéig megkötendő kereskedelmi megállapodás elől. A hír némileg meglepő annak tükrében, hogy Boris Johnson miniszterelnök október 16-án még arról beszélt, hogy országa mostantól az év végi kemény brexitre készül, azaz arra, hogy 2021. január 1-jén a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályai szerinti vámhatárok lépnek életbe az EU és az Egyesült Királyság között.

A felek közti tárgyalások többé-kevésbé lefagytak, miután az EU-tagállamok vezetői október közepi csúcsértekezletükön arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a londoni kormánynak kellene olyan gesztusokat tennie, amelyek kimozdíthatnák azokat a holtpontról. Az európai állam- és kormányfők egyik követelése éppen az volt, hogy a brit belső piaci törvényből vegyék ki a válási egyezséget felrúgó passzusokat.

Nem megy át

Johnson ennek eddig ellenállt, ám az amerikai hírügynökség forrásai úgy tudják, hogy a parlament meg fogja kötni a kezét. Az alsóházi képviselőknek ehhez nem kell mást tenniük, mint hogy jóváhagyják a - nem választott tagokból álló - felsőház döntését, miután a lordok kivették a nemzetközi szerződést sértő részeket a törvénytervezetből. Első olvasatban a jogszabály átment az alsóházon, ám várható volt, hogy a Lordok Háza majd megváltoztatja, mielőtt újra az alsóház elé kerülne a végleges döntés előtt.

Ha az alsóház is elfogadja a módosításokat, akkor a kormányfőn múlik, milyen keményen kezd el ez ellen harcolni. Például, hogy a kormánypárti képviselőket megpróbálja-e rákényszeríteni az eredeti változat elfogadására. A most kiszivárgott hír szerint Johnson bele fog nyugodni a belső piaci törvény felhígításába. Más szóval elfogadja az EU-s vezetők elvárását, s ezzel javítja a kereskedelmi megállapodás nyélbe ütésének esélyét.

Az AP egyik forrása szerint egyébként a nemzetközi jog sárba tiprásának lehetőségét elve tárgyalási taktikának szánták Londonban. A napokban Michael Gove kabinetminiszter Maros Sefcovic uniós biztossal egyeztet a brexitről, miközben a David Frost brit és Michel Barnier EU-s brexitügyi főtárgyaló is tárgyal egymással.