Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euroszkeptikus brit konzervatív politikusok (brexiterek) dühödten reagáltak arra, hogy Theresa May miniszterelnök csöndben megpendítette: hajlana arra, hogy meghosszabbítsák az Egyesült Királyság 2019. márciusi kilépését követő átmeneti viszonyt az EU és a szigetország kapcsolatában - írja a Financial Times (FT). Ebben az időszakban az ország már nem venne részt az uniós döntéshozatalban, ám része maradna az egységes európai piacnak és a vámuniónak, így annak szabályai úgy vonatkoznának rá, hogy nem lenne módja beleszólni azok alakításába.

A brexiterek ezt úgy értelmezik, hogy az Egyesült Királyság az EU egyoldalúan alávetett, csatlós államává válna. May tegnap tájékoztatta uniós vezetőtársait a válási tárgyalásokkal kapcsolatos brit álláspontról és csupán annyit mondott: nyitott arra, hogy megfontolja a hosszabbítást - tudta meg az FT uniós tisztviselőktől. Az MTI híre szerint úgy fogalmazott, hogy nem kereken egy év pluszról lenne szó, hanem annak lehetőségnek a szerződésbe foglalásáról, hogy szükség szerint néhány hónappal meghosszabbíthassák az átmenetet.

Take it easy!

A Downing Street ugyanakkor hivatalosan tagadja, hogy a kormány meg akarná hosszabbítani az átmenetet 2020 decemberén túlra, más szóval egy dolog, hogy a miniszterelnök mit fontolgat, és más, hogy mit nevezhetünk a kormány politikájának. Eredetileg egyéves bővítésről volt szó, amit Michel Barnier EU-s főtárgyaló vetett fel. Ő azzal érvel, hogy a több idő elegendő lehet arra, hogy a felek kidolgozzák azt a szabadkereskedelmi megállapodást, amely lehetővé teszi az ír-észak-ír határ jelenlegi jelképes státusának fenntartását annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság valóban függetlenné válik az EU-tól.

A brexiterek azonban attól tartanak, hogy ha hosszabbítás sok hónapig tartana, akkor a brexit kérdése a 2022 májusában esedékes következő parlamenti választás kampánytémájává válik, ami kisiklathatja az általuk hőn áhított függetlenség ügyét. Úgy tűnik, hogy a legkönnyebben a pénzügyek terén találhatnak fogást a hosszabbítás megtorpedózására, ugyanis az azt jelentené, hogy az Egyesült Királyságnak a plusz időszakban fizetnie kellene azért, hogy igénybe veszi az egységes piac kínálta szolgáltatásokat.

Good luck!

Nick Boles volt miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: sok sikert kíván a kormánynak ahhoz, hogy kérjen a parlamenttől plusz 17 milliárd eurót az átmeneti periódus meghosszabbítása miatt, miközben visszautasítja azt a javaslatot, hogy kétmilliárd fonttal (2,3 milliárd euró) kiegészítsék a Universal Creditet, azaz a kormány szociális büdzséjét.

Boris Johnson és David Davis, May kormányának korábbi miniszterei, akik a miniszterelnök kompromisszumkereső politikája miatt szakítottak vele, csatlakoztak más brexiterekhez, akik aláírtak egy tiltakozó nyílt levelet. E szerint a britek nem fogják megbocsátani Maynek, ha a brexitből mindössze egy az ellenállást eljátszó show lesz, amelynek a végén az Egyesült Királyság megadja magát.

Happy end?

Szemben az első reakciókkal May szerdai tájékoztatójára uniós tisztviselők nem zárják ki, hogy novemberben érdemes lesz összehívni egy újabb rendkívüli uniós csúcsértekezletet a brexit ügyében. Ugyanakkor valószínűbbnek tartják, hogy az uniós vezetők a decemberi tanácskozásukon térnek vissza a témára.

Addigra kiderülhet, hogy a londoni kormány valóban kész-e arra, amit Dominic Raab brexitügyi miniszter írt a konzervatív pártnak címzett levelében, nevezetesen, hogy úgy terjesztik a parlament elé a kormány válási megállapodási javaslatát, hogy annak alternatívája a megállapodás nélküli, katasztrofális gazdasági következményekkel járó kiválás lenne. A brexiterek ezt a zsarolás minősített esetének tartják.

A fotó forrása: Aaron Chown/AFP.