Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét első napján még csak az volt világos, melyek azok a brexitforgatókönyvek, amelyek nem történhetnek meg, míg egy nappal később már arról ír a sajtó, mik azok a lehetőségek, amelyeket eddig kizártak, ám mégis megvalósulhatnak - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából. A hét végén Theresa May miniszterelnök azt mondta, külön megállapodást akar kötni az észak-ír határ státusáról ír kollégájával, aki ezt rövid úton visszautasította.

Kiderül az is, hogy nem fog lemondani a március 29-ei kilépés másnapján azért, hogy cserébe a brexiterek megszavazzák kormánya és az EU brexitmegállapodását (amit január közepén csupán leszavaztak) s a helyére maguk közül válasszanak valakit. Úgy tűnik, a brit függetlenséget elszántan támogató politikusoknak nem maradt más hátra, mint hogy elővegyenek olyan forgatókönyveket, amelyek elfogadását eddig az ügy elárulásának tartottak, és ezért készek voltak elárulni - azaz a parlamentben csúnyán leszavazni - kormányukat.

Változó vélemények

Ahogy múlnak az órák - már nem napok - a kormánypárti képviselők és a kabinetet kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) kezdi érezni, hogy forrósodik a lába alatt a talaj, ami eddigi "sziklaszilárd" álláspontjuk újragondolására késztetheti őket. Magyarán úgy látják, hogy egyre nagyobb a brexit elmaradásának veszélye, márpedig nekik egy rossz kilépés is jobb lehet az EU-ból, mint ennek akár csak a halogatása.

Ahogy a politikában megszokott, másokra mutogatva magyarázzák meg "elvi" álláspontjuk megváltoztatását. Nadine Dorries euroszkeptikus tory parlamenti képviselő például a BBC-nek nyilatkozva aggodalmát fejezte ki, hogy bizonyos Európa-párti kamikaze képviselőtársai megállítják a kilépés folyamatát. Sokan úgy látják, hogy a kormány brexittervének támogatásával lökhetik át a kilépést a bennmaradástól elválasztó határon az országot - tette hozzá.

Gyengülő ellenállás

Hasonlóan "finomítja" korábbi heves ellenállását a DUP. Sammy Wilson, a párt brexitszóvivője azt mondta, hogy vonakodva ugyan, de tudomásul vennék - amit eddig elfogadhatatlannak tartottak -, hogy ideiglenesen szabályozási különbség alakuljon ki Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi tagországa között. Ez akkor következne be, ha az előbbi az észak-ír határ átjárhatósága érdekében az egységes európai piac része maradna, miközben az utóbbi csak az EU-s vámunión maradna belül.

Összességében az FT szerint May arra számít, hogy a brexiterek és a DUP az idő múlásával egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy támogassa a kormány brexitjavaslatát, mert enélkül elmaradhat a brexit. Ezt erősíti Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke legutóbbi manőverével. Az ellenzék vezére beállt egy sor olyan parlamenti törvényjavaslat mögé, amelyek célja, hogy kötelezzék a kormányt a megállapodás nélküli brexit elutasítására.

Ennek eredője az lehet, hogy támogatni fogja a második függetlenségi népszavazást, amelynek esélye nagyot nőne, ha a Munkáspárt vezetése is mögé állna. A referendum mellett kampányoló mozgalmak képviselő azt mondják: igyekeznek kitapogatni Corbyn valódi szándékait. A brexiterek eközben megfenyegették Mayt, hogy szabotálni fogják a kormány minden brexittel kapcsolatos tevékenységét, ha felkarolja a népszavazás kiírásának ügyét.