Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sokszor elfelejtik, hogy Franklin D. Roosevelt amerikai elnököt, aki az amerikai gazdasági rendszer gyökeres megreformálásával az 1930-as és 1940-es években beírta a nevét a történelembe, kortársai közül sokan középszerűnek tartották. Joe Biden, az új amerikai elnök szintén nem lógott ki eddig politikus kollégái közül egyéniségével, ám január 20-ai beiktatási beszédében olyan célokat tűzött maga és országa elé, amelyek összehasonlíthatók a 80-90 évvel ezelőtti vállalásokkal - véli Edward Luce a Financial Times (FT) publicistája.

Napjainkban a válságok egész sorozatát éljük, a dühöngő pandémia mellett szembe kell néznünk, az amerikai demokrácia hanyatlásával, a rendszer szintű rasszizmussal, Amerikai világhatalmai szerepének megrendülésével és végül, de nem utolsósorban az egész bolygót fenyegető környezeti katasztrófával - sorolta az elnök, aki azt vállalta, hogy egyszerre néz szembe mindegyik kihívással. Úgy kell nekilátnia ennek, hogy az amerikaiak harmada szerint nem legitim vezetője az országnak és a szenátusban 50-50 százalék az immáron kormánypárti demokraták és ellenzéki republikánusok aránya, így nem tud olyan reformokat elfogadtatni, amelyekhez kétharmados felsőházi többségre van szükség.

Kezet nyújtott

Biden mérsékelt, centrista politikus lévén kezet nyújtott politikai ellenfeleinek, ami nem feltétlenül talál majd jó fogadtatásra. Például beiktatása napján elküldött a Kongresszusnak egy törvényt, amely 11 millió illegális bevándorló előtt nyitná meg az amerikai állampolgárrá válás útját, ám a republikánusok az érintetteknek adott egyfajta amnesztiának értelmezik ezt, és mivel kétharmados jogszabályról van szó, nem fog átmenni a szenátuson. Ugyanez várható az amerikaiak szavazási jogának reformjával kapcsolatban is és az ellenzék, amely kormányon nem volt híve a kőkemény költségvetési szigornak, az új elnök 1,9 ezer milliárdos gazdaságösztönző programját már azért bírálja, mert növeli a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Sokszor mondják, hogy minden amerikai elnök elődje ellentéte. Ez Donald Trump és Joe Biden esetén ezer százalékig igaz, ami egyben azt is jelenti, hogy Trump vibráló, show-ként folytatott elnöksége után Bidené unalmasnak ígérkezik. Például nem számíthatunk a boszorkányságból merített ötletekre azzal kapcsolatban, hogyan előzhetjük meg a koronavírus-fertőzést. Ugyanakkor az FT publicistája szerint minden attól függ, mint tartunk unalmasnak. Biden ugyanis arról beszélt, hogy Amerika a veszedelem és a lehetőségek telével néz szembe, azaz igen magasra tette a lécet kormányzása indulásakor. Így első száz napja biztosan nem lesz unalmas.

Nehéz évek Trump előtt

Donald Trump ingatlanbirodalmát alaposan megtépázta a pandémia okozta gazdasági válság - derül ki a Bloomberg összesítéséből.

A volt elnök pénzügyi beszámolója a szerint washingtoni és Las Vegas-i szállodáinak bevétele például az elmaradó turisták miatt több mint felével zuhant. A washingtoni Trump hotel - amelyet el akart adni - csak 15,1 millió dollárt hozott 2020-ban a 2019-es 40,5 millió után. Las Vegasban a szállodai szolgáltatások bevétele 9,2 millió dollárra esett 23,3 millióról, a miami Doral Golf Resort árbevétele 44 millió dollárra csökkent 77 millióról. Brit és ír golfpályáinak bevétele nagyjából harmadára csökkent tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Megúszta a csapást a floridai Mar-a-Lago klub, ahova az volt elnök visszavonult a Fehér Házból. Ez a 2019-es 21,4 millió dolláros bevétel után 2020-ban 24,2 millió dollárt fialt. Hasonló a helyzet a Trump-féle termékek internetes értékesítésével, ennek bevétele 1,96 millió dollárra nőtt tavaly az egy évvel korábbi bő 930 ezerről.

Donald Trump vagyonát a Bloomberg Billionaires Index készítői jelenleg 2,5 milliárd dollárra becsülik, ami 500 millió dollárral kevesebb, mint amikor 2016-ban elfoglalta az Egyesült Államok elnöki székét. Ingatlanjait összesen több mint egymilliárd dollárnyi ketyegő adósság terheli, amelyek nagy részét a következő három évben kell visszafizetnie. A legnagyobb fejfájást az okozhatja neki, hogy a tartozás több mint harmadának visszafizetéséért személyesen vállalt garanciát.