Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok Japánnal, Indiával és Ausztráliával együtt dolgozik egy terven arról, hogyan láthatnák el koronavírus-oltásokkal az ázsiai országokat. A cél az lenne, hogy visszaszorítsák Kína vakcinadiplomáciáját, azaz azt, hogy Peking oltások tömeges szállításával magához édesgessen más országokat - írja a Financial Times. A Fehér Ház a négy ország Quad (Quadrilateral Security Dialogue) néven ismert diplomáciai és biztonsági együttműködése keretében folytatott tárgyalásokat erről az elmúlt hetekben - tudta meg a brit üzleti lap az ügyhöz közelállóforrásokból.

A terv, amely a négyes szövetség vakcinaelosztási programját fogja tartalmazni az ázsiai térség országaiban, része egy sor olyan kezdeményezésnek, amellyel szintén Kína nyomulását akarják ellensúlyozni. Joe Biden, az új amerikai elnök világossá tette, hogy szorosabbra akarja fűzni országa együttműködését szövetségeseivel a kínai katonai és gazdasági előretörés megfékezésére. A Financial Times egyik informátora szerint a Quadot Ázsia-politikájának középpontjába akarja állítani. Kurt Campbell, a Fehér Ház illetékes térségi koordinátora ennek szellemében egymás után tartja a négyeshez tartozó országok diplomatáival az egyeztetéseket.

Átfogó stratégia

A Quadot 2004-ben hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak azoknak az országoknak, élükön Indonéziával, amelyeknek súlyos károkat okozott az akkori cunami. A brit lap forrásai szerint a mostani washingtoni vezetés folytatni akarja az előző elnök, Donald Trump idején megkezdett diplomáciai erőfeszítést az együttműködés átfogó indiai-csendes-óceáni stratégiai szövetséggé bővítésére. Ez a tengeri együttműködéstől kezdve a kiberbiztonsági koordinációig számos területet foghat át.

Tavi Madan, a Brookings Institution kutatóintézet indiai kutatója ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a Quadnak többet kell felmutatnia a Kína ellenes szövetségnél, ha sikeres akar lenni az ázsiai országok körében. A vakcinaellátásukban való részvétel például egy olyan kezdeményezés, amely azt mutatja, hogy a négyes szövetség önmagában is hasznos lehet Ázsiának, hasonlóan a létrejöttéhez, amikor segített a cunami okozta pusztítás utáni helyreállításban.

Ázsiai NATO

Pekingben persze nem nézik jó szemmel a Quad erősödését, az ázsiai NATO-t látják a szövetségben arra utalva, hogy az európai NATO kulcsszerepet játszott a szovjet övezet katonai és gazdasági elszigetelésében. A részt vevő országoknak azonban jó okaik vannak arra, hogy veszedelmes ellenfelet lássanak Kínában. Biden világossá tette mostanában tartott beszédeiben, hogy országa fő ellenfelének a gazdasági és katonai téren is Kínát tekinti.

Japánnal a Kelet-kínai-tengeren került szembe a felemelkedő szuperhatalommal, amely vitatja néhány japán ellenőrzés alatt álló sziget hovatartozását. Ausztráliával tavaly akasztottak bajuszt egy presztízskérdésben. A canberrai vezetés csupán annyit tett, hogy jelezte: támogatja egy független vizsgálat indítását a koronavírus-járvány eredetének feltérképezéséről, amire válaszul a sértett Peking szankciókat vezetett be a kontinensnyi szigetország ellen.

India és Kína között egy 21 indiai és legalább négy kínai katona halálához vezető határincidens rontotta meg a viszonyt, amelynek eredményeként Kína elfoglalt néhány havas sziklát szomszédja területéből. Ennek hatására az indiai kormány elkezdte leépíteni gazdasági függését a kínai szállításoktól. A vakcinaoffenzíva egyébként Indiának azzal a nem mellékes haszonnal járna, hogy piacot találhatna jókora exportra termelő gyógyszeriparának. Különösen az ENSZ Covax programjának keretében, amelyben gazdag országok dotálják szegények vakcinavásárlásait.