Négy év kihagyás után Ukrajna újra importál orosz elektromos energiát, amit egy törvénymódosítás tett lehetővé - vette át az oilpoint.com.ua üzemanyagpiaccal foglalkozó internetes portál hírét a lengyel Rzeczpospolita.

Az Igor Kolomojszkij ukrán oligarchához kötődő United Energy október eleje óta összesen 53 millió kilowattóra áramot vásárolt orosz forrásból, ami - egyelőre - nem jelentős mennyiség. (Kolomojszkijt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő támogatójának tartják.) Az ukrán portál egyébként az Ukrenergo állami energiavállalat adataira hivatkozik.

Egyelőre a United Energy az egyetlen ukrán cég, amely felújította az orosz áramimportot. Ezt megelőzően a kijevi parlament megváltoztatta az elektromos energia piacát szabályozó törvényt.

A törvénymódosítást Andrij Gerus, a kormánypárt, a Nép Szolgája vezetőhelyettese terjesztette be. Ez a politikai erő biztosítja Zelenszkij kormányának parlamenti támogatását. Az orosz áramimport 2015-ben állt le, miután a Krím elcsatolása és a délkelet-ukrajnai polgárháborúba való orosz beavatkozás nyomán elmérgesedett a két ország viszonya.