Az idei nagy fesztiválok 80 százaléka már biztosan elmarad, mivel a kormány fenntartja augusztus 15-e után is az 500 résztvevő feletti zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tilalmat. A korlátozás nemcsak a zenei fesztiválokat érinti, hanem számottevő részben a művészeti, közösségi, népművészeti, hagyományőrző és gasztrokulturális rendezvényeket is - írja a Világgazdaság.

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának - nyilatkozta a napilapnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke. Azt is elmondta, hogy a fesztiválipar 37 ezer embert közvetlenül, 370 ezret pedig közvetetten foglalkoztat.

A fesztiválszezon nyár végén, ősz elején véget ér, így a későbbi feloldások már nem sokat javítanak az idei helyzeten. Gazdasági szempontból a korlátozások tragikusan hatnak a fesztiválokra, és közép-, valamint hosszú távon is nagyon súlyosan érintik a szektort. Ezért azt javasolják, hogy a kormány járulék-, bér- és rezsitámogatást adjon a fesztiváliparnak a károk mérsékléséhez, valamint szükség lenne a jövőben arra, hogy a belépőjegyeket 5 százalékos áfakulccsal értékesíthessék. Ezt javasolta a napokban Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője is.