Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány miatt az unióból hazamenekült ukránok keresik a visszatérés lehetőségét, miközben szülőföldjükön is sok munkalehetőség van - vette át a Politico hírét a lengyel onet.pl. Becslések szerint kétmillió olyan ukrán vendégmunkás van, akik Európában keresték kenyerüket, majd hazamentek, és otthon ragadtak.

A visszatérésüket nem csupán az hátráltatja, hogy még nem múlt el a koronavírus-veszély, hanem az is, hogy a kijevi kormány mindenképpen otthon szeretné tartani az ukránokat, hogy megelőzze a várható gazdasági fellendüléssel prognosztizálható munkaerőhiányt. Eközben számos európai ország munkásokat keres, elsősorban szezonmunkásokat.

Az elmúlt években Ukrajna volt a fő forrása az Európában munkát vállaló vendégmunkásoknak. Az ukrán kormány márciusban hívott haza minden külföldön dolgozó állampolgárát, majd ez követően lezárta az ország határait. Sokan Lengyelországban, Olaszországban és Csehországban dolgoztak. Sok pénzt küldtek haza: a Világbank szerint 2019-ben 16 millió dollárt, ami az ukrán GDP 10 százaléka.