Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komolyan aggódnak az Európai Parlament mértékadó politikai csoportjai amiatt, hogy egy helyben topog a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás, és a tagállamok illetékes miniszterei februári ülésükön sem tűzik napirendre a témát.

A Népszava úgy tudja, a képviselőtestület kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali frakcióinak vezetői pénteken levelet írtak az unió állam- és kormányfői testületét elnöklő Charles Michelnek, valamint a soros EU elnöki posztot betöltő Horvátország európai ügyekkel foglalkozó államtitkárának, Andreja Metelko-Zgombicnak, amelyben hangot adnak a jogállami eljárás eredménytelenségével kapcsolatos aggályaiknak. Az ötök a 7. cikkelyes folyamattal foglalkozó kormányközi fórum, az Általános Ügyek Tanácsa keddi ülése elé időzítették a levelüket, amely a lap szerint a szocialisták kezdeményezésére született.

A Népszava birtokába került dokumentumban a frakcióvezetők felszólítják a tagállamok képviselőiből álló grémiumot, hogy végre cselekedjenek.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon fontosak az EU következő keretköltségvetéséről zajló tárgyalások, de a Tanács nem hagyhatja figyelmen kívül az unió alapértékeit érő, legalább ennyire jelentős és folyamatos veszélyeket sem

- írják, újabb vitákat, meghallgatásokat sürgetve.

A levélírók - közöttük Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője - felhívják a figyelmet arra, hogy a kormányközi testület tétlensége aláássa a közös európai értékeket, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének a hitelét.

Továbbá ahhoz is ragaszkodnak, hogy az EU Tanács következő ülésére meghívást kapjon a képviselő-testület, hogy kifejthesse a 7. cikkelyes eljárással kapcsolatos álláspontját - ezzel arra utalva, hogy másfél éve a parlament indította el a Magyarországgal szembeni folyamatot.

A bírók is aggódnak

Pénteken az európai legfelsőbb bíróságok szövetsége, az európai bírói egyesület és az európai igazságügyi tanácsok hálózatának elnökei is hasonló aggodalmuknak adtak hangot és írtak közös levelet Ursula von der Leyenhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben sürgős találkozót kértek tőle az Index.hu szerint.

Az európai bírói szövetségeknek egyre súlyosbodó aggályaik vannak, elsősorban a lengyelországi folyamatok miatt. Egy újabb, úgynevezett szájkosártörvénnyel ugyanis a lengyel kormány végképp elhallgattatná a bírói társadalmat.

A független igazságszolgáltatás alapértékének valamennyi tagállamban történő tiszteletben tartása nélkül az Európai Unió (EU) megszűnik a demokrácia és a jogállamiság közösségének lenni - hangsúlyozta a bírói szövetség. A levél írói emellett arra is felhívták a biztosok és az elnök figyelmét, hogy a bírói függetlenség kérdése a közös piac működését is jelentősen befolyásolja, de a a jogállamiság tiszteletben tartása és számon kérése nélkül az EU sem képes tárgyalni sem geopolitikai, sem klímapolitikai kérdésekben.