Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett új tanulmány nem talált összefüggést a Covid-19 elleni védőoltások és az első trimeszterbeli vetélés kockázata között. A tanulmány több norvégiai nemzeti egészségügyi nyilvántartást elemzett, hogy összehasonlítsa az első trimeszterben vetélést elszenvedő oltott nők és az első trimeszter végén még terhes nők arányát.

"Tanulmányunk nem talált bizonyítékot a terhesség korai elvesztésének megnövekedett kockázatára a koronavírus elleni oltás beadását követően, és kiegészíti a terhesség alatti Covid-19 vakcinázást támogató más jelentések megállapításait" - idézi a tanulmány egyik társszerzőjét Deshayne Fellt, az Ottawai Egyetem orvosi karának epidemiológiai és közegészségügyi karának docense és a Kelet-Ontarioi Gyermekkórház (CHEO) kutatóintézetének tudósát a Medical-Net.

A 13 956 várandós nők (akiknek 5,5 százaléka volt beoltva) és a 4521 elvetélt nő (akiknek 5,1 százaléka volt beoltva) körében az oltás és a vetélés vagy a folyamatban lévő terhesség megerősítése között eltelt napok átlagos száma 19 nap volt. A vetélést elszenvedett nők körében a Covid-19 oltás korrigált esélyhányadosa 0,91 (95%-os konfidenciaintervallum) volt az előző 3 hétben történt oltás esetén és 0,81 (95%-os konfidenciaintervallum) az előző 5 hétben történt oltás esetén. Az eredmények hasonlóak voltak az összes rendelkezésre álló vakcinatípust tartalmazó elemzésben, a kapott dózisok száma (egy vagy két) szerint rétegzett elemzésben, valamint az egészségügyi személyzetre (akik számára az első trimeszteren kívül rutinszerűen ajánlották a védőoltást) vagy a megerősített terhességet követően legalább 8 hetes követési idővel rendelkező nőkre (a későbbi terhesség elvesztésének kizárása érdekében) korlátozott érzékenységi elemzésekben. Vagyis az eredmények alapján nem volt különbség az oltatlan és az oltott kismamák esetében a vetélést tekintve.

"Az eredmények megnyugtatók azon nők számára, akiket a terhesség korai szakaszában beoltottak, és alátámasztják az egyre több bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a védőoltások felvétele a terhesség alatt biztonságos" - írják a tanulmány szerzői.

Fell, aki jelenleg a Covid-19 vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát vizsgáló ontariói tanulmányt vezeti, és a vizsgálatot végző nemzetközi csoport nem talált kapcsolatot a kapott vakcina típusa és a vetélés között. Az országban a Pfizer, a Moderna és az Astrazeneca oltásait is használják, így ezekre vonatkoztathatók a biztonságossági eredmények. 

Fontos, hogy a terhes nők beoltassák magukat, mivel náluk nagyobb a kórházi kezelések és a betegség szövődményeinek kockázata, és a csecsemőiknél nagyobb a veszélye annak, hogy túl korán születnek. Emellett a terhesség alatti védőoltás valószínűleg védelmet nyújt az újszülöttnek a Covid-19 fertőzéssel szemben a születést követő első hónapokban - tették hozzá a szerzők.