Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Rosznyeft azt javasolta az orosz kormánynak, hogy a jelenlegi északi-tengeri Brent keverék helyett a dubaji nyersolaj jegyzéseket használják az iparági adók kiszámításához – írja a Kommerszant.

A Kommerszant forrásai szerint Igor Szecsin, a Rosznyeft vezetője májusban írt egy erről szóló levelet Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek. A pénzügyminisztérium a lapnak megerősítette, hogy a Rosznyeft javaslatát fontolóra fogják venni. Maga az olajvállalat egyelőre nem válaszolt a Kommerszant megkeresésére.

Jelenleg a Brent jegyzés az egyik módja a kitermelési adó, valamint a vámexport kiszámításának Oroszországban. Maga a Rosznyeft egyébként már áttért a dubaji jegyzésre, a többi olajexportőr azonban máig Brent jegyzéseket használ, amely megszokás kérdése. Az adók dubaji árhoz kötése nem mellesleg megtakarítást jelentene az orosz exportőröknek.

Az olajiparból származó adók az orosz költségvetés egyik legfontosabb bevételi forrásai. Mint a Kommerszant megjegyzi, az olaj- és gázbevételek május óta elmaradnak a tervezettől, ezért a pénzügyminisztérium keresi a módját, hogyan lehetne növelni az iparág adóit.

Az európai piacon a Brent-árat használják az olajkereskedés viszonyítási alapjaként, míg az ázsiai piacon a dubaji jegyzéseket. Miután Oroszország tavaly februárban lerohanta Ukrajnát, Oroszország olajexportjának legfőbb iránya nyugatról keletre tolódott.

Érkezik az orosz kőolaj, csak egy közvetítő ország „finomítja” az útját az EU-ba

Orosz kőolajból egyelőre nem lesz hiány Európában: a jelenlegi uniós szabályozói környezet lehetővé teszi, hogy a blokkon kívüli országok közvetítőként álljanak az EU és Oroszország közé. Így az olajimportot kevésbé igénylő India megveheti Oroszországtól a nyersanyagot és a finomított termékeket, hogy aztán drágábban értékesítse Európának. Bővebben --->