Yoaz Hendel (Új Remény) kommunikációs miniszter még nem írta alá az üzletet, mert a Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) aggályosnak tartja, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizze az Amos kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. Illetve az ügyet jól ismerő források szerint aggályosnak tartják azt is, hogy a magyar 4iG fő részvényesei szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktorral - írja a Telex a Jerusalem Post cikke alapján.

A források szerint ezek a kapcsolatok az Egyesült Államokat is aggasztják, Washington már felszólalt a magyar miniszterelnök szólásszabadság korlátozására irányuló lépései ellen, és nem szeretné, ha a magyar miniszterelnök olyan stratégiai-kommunikációs csatornák felett rendelkezne, mint az Amos műholdak. Emellett a műholdakat gyártó Spacecom engedélye nem zárja ki, hogy külföldi részvényeseknek adják el.

Egy magyar tisztviselő tagadta, hogy a kormánynak bármi köze lenne az eladáshoz, mondván, hogy pusztán üzleti ügyletként tekint rá, és nem érdekelt benne - írja a lap.

A Spacecom–4iG-üzletet 2021 júniusában jelentették be, közgyűlése tavaly decemberben engedélyezte részvényei 51 százalékának eladását a magyar cégnek (a 4iG az egyelőre magyar állami tulajdonban lévő Antenna Hungária kisebbségi részvételével vásárolna), amely közel 30 éve használja az Amos műholdakat.

Hadházy Ákos és Donáth Anna EP-képviselő nemrég közösen jelentették fel a magyar államot az EU-nál a 4iG tiltott támogatása miatt.

Az előbb Mészáros Lőrinc, majd Jászai Gellért többségi tulajdonába került 4iG infokommunikációs vállalatot néhány év alatt növelték nagyra, főként az állami megrendeléseknek köszönhetően. A hazai és nemzetközi terjeszkedési tervekhez előbb a Magyar Fejlesztési Bank jegyezte le a cég kötvényeit 100 milliárd forint értékben, majd tavaly és idén a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjának keretében bocsátottak ki összesen mintegy 390 milliárd forint értékben vállalati kötvényt (amit az MNB és intézményi befektetők jegyeztek le). Megvették egyebek mellett a Digit, Montenegróban és Albániában egy-egy mobilszolgáltatót és megvennék az Antenna Hungária többségét is - a szerk.