A Neuralink olyan agyi implantátumot fejleszt, amely remélhetőleg hozzájárul a bénult emberek rehabilitációjához (járás), valamint más neurológiai betegségeknél is bevethető majd.

A fejlesztések felgyorsításának kezdeményezése elhibázott kísérleteket eredményezett – írja a Reuters, hozzátéve, hogy a sikertelen kísérleteket meg kellett ismételni, ami növelte a tesztelt és leölt állatok számát.

Az amerikai szabályozás nem határozza meg, hogy a vállalatok hány állatot használhatnak fel a kutatáshoz, és jelentős mozgásteret biztosít a tudósoknak annak meghatározásában, hogy mikor és hogyan használnak állatokat a kísérletekben.

A Reuters által áttekintett feljegyzések és a vállalat állatkísérleti tevékenységét közvetlenül ismerő források szerint a vállalat összesen mintegy 1500 állatot, köztük több mint 280 juhot, sertést és majmot ölt meg 2018 óta. A Neuralink patkányokkal és egerekkel is végzett kutatásokat.

Egyes források ezt a számot durva becslésnek minősítették, mivel a vállalat nem vezet pontos nyilvántartást a tesztelt és leölt állatok számáról. Más források szerint a cég azonban kimondottan jól bánik az állatokkal…