Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egészen más problémák gyötrik a világ országait a koronavírus-járvány és a klímaváltozás hatásai miatt.

Az Egyesült Államokban a szokatlanul hideg ősz, valamint a világban egyszerre felfutó üzemanyag-kereslet miatt Joe Biden elnöknek meg kellett nyitnia az Egyesült Államok stratégiai olajtartalékait. A szomszédos Kanadában viszont egy sokkal speciálisabb termék vált hiánycikké: a juharszirup.

Már a stratégiai sziruphoz kellett nyúlni

A kanadai Quebec Maple Syrup Producers csoport nemrégiben bejelentette, hogy mintegy 50 millió font (22,7 millió kilogramm) juharszirupot szabadít fel stratégiai készleteiből. Érzékelteti, hogy mekkora a hiány, hogy ez a teljes készlet mintegy felét teszi ki - derül ki az NPR beszámolójából.

Quebec a világ juharszirupjának közel 70 százalékát állítja elő, és a megtermelt édesítőszer legnagyobb részét az USA vásárolja fel, a belföldi fogyasztás 20-25 százalékot visz csak el.

Rákapott az egész világ

Idén azonban a termelők nem tudtak lépést tartani a világszinten növekvő kereslettel, a Bloomberg szerint 21 százalékkal nőtt az igény a termékre.

A juharszirupot a juharfák nedvéből készítik, amelyet hagyományosan a fa törzsébe szerelt fémcsap segítségével fejtik le. A korszerű szüretelés jellemzően műanyagcsövekből és szivattyúkból álló rendszerrel történik, amely több fáról gyűjti össze a nedvet egy központi helyre, ahol azt sziruppá finomítják. Ez azonban szezonális folyamat, mivel a juharszirupot csak bizonyos időjárási körülmények között lehet begyűjteni. Így az idei rövid és meleg tavasz a termelők számára szokatlanul alacsony termést eredményezett.

Hamarosan újabb 7 millió fát csapolnak le

"Ezért van a tartalékolás, hogy soha ne maradjunk el a juharszirup nélkül. És nem is fog hiányozni a juharszirup!" - mondta Helene Normandin, a québeci juharszirup-termelők kommunikációs igazgatója az amerikai rádiónak. Bár nehéz megjósolni, hogy milyen lesz a jövő évi termés, Normandin szerint már most terveznek a jövőre.

"Amit jelenleg ki tudunk számolni, az az, hogy talán a szezon itt Québecben március helyett egy kicsit korábban, februárban kezdődik majd, és korábban is ér véget" - mondta a szakértő. A québeci sziruptermelők a közeljövőben további 7 millió fát csapolnak le, hogy feltöltsék a készleteiket, és jövőre biztosan ki tudják elégíteni a keresletet.

Az otthon maradók több édességet esznek

Nem ez az első alkalom, hogy a québeci juharszirup-tartalék címlapokra kerül. 2012-ben több mint 3000 tonna juharszirupot loptak el a raktárból több hónap leforgása alatt. A rablás értékét közel 19 millió kanadai dollárra (4,87 milliárd forintra) becsülték.

Érdekesség, hogy a kanadai juharszirup iránti kereslet furcsán reagál a válságokra: jellemzően a gazdasági krízisek a kereslet megugrásával járnak. Így történt ez 2009-ben és az olajárválságok alatt a hetvenes években.