Történelmi kampánynak nevezi a Deutsche Bahn (DB) azt az akciót, amelyben mindössze 9 euróért olyan jegyet kínálnak, amelyet Németország egész területén fel lehet használni a regionális járatokon.

A hétfői jegyértékesítés megkezdését követő órákban olyan nagymértékű érdeklődést tapasztalt a közlekedési vállalat, hogy a projekt előkészületeit is megsürgették - írja az osztrák Der Standard.

"A szokatlanul olcsó jegy egyedülálló lehetőség a helyi tömegközlekedés és a klímavédelem számára is Németországban. Felkészülünk arra, hogy szó szerint mindent mozgásba kell hoznunk, vonatokat, buszokat és a kiszolgáló személyzetet is " - magyarázta Jörg Sandvoß, a vállalat leányvállalatának, a DB Regiónak a vezetője.

Sandvoß szerint több mint 50 új vonatot, nagyjából 60 ezer ülőhelyet biztosítanak a közeljövőben, de ünnepnapokon a turistautak kínálatot még tovább kell növelni.

A további kapacitásoknak végső soron a rendelkezésre álló vonatok maximális száma szab határt. Különösen a kerékpárok szállítása - amelyet a jegy nem tartalmaz - nem mindig garantálható.  Ráadásul nagy forgalom esetén számítani kell késésekre is - mondta.

Intenzív előkészítéssel, egy kis megfontolással és kölcsönös megértéssel mind a DB, mind az utasok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy "a tömegközlekedés klímabarát legyen, és utasok milliói legyenek ennek az akciónak a nyertesei" - idézi a portál a vezetőt.

A 9 eurós jegy, amely egész Németországban érvényes, június, július és augusztus hónapokra szól. A vásárlók a tömegközlekedési rendszer villamosait, metróvonatait, elővárosi vonatait és kompjait, valamint a helyi és regionális közlekedésben a menetrend szerinti buszokat és vonatokat vehetik igénybe. A jegy a német politikusok egyik reakciója volt az üzemanyagáraknak az ukrajnai orosz inváziót követő meredek emelkedésére.