Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kasszaszoftver mondja meg az eladónak, hogy hány éves a vásárló. Az áruházlánc szerint az életkoron kívül nem ellenőriznek semmit, adatot pedig nem tárolnak - írja a hvg.hu.

Nem új eljárásról van szó, azzal indokolták az okmányok elkérést, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

Az Aldi szerint a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére”.

Az Aldi a lapnak azt írta, hogy a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól a folyamat során pedig sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot. Mindez azért fontos, mert az olvasóink szerint a személyi igazolvány számukat (vagy egyes források szerint a személyi számukat) is rögzítették az Aldi munkatársai.