Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kormánya eltiltja a kormányzati forrásoktól azokat a vállalatokat, amelyekben jelentős offshore tulajdon van - adta hírül a Moscow Times. Ez része annak a kampánynak, amelynek keretében rá akarják szorítani az orosz cégeket, hogy oroszországi központtal működjenek. A pénzügyminisztérium bejelentése szerint 2023 elejétől nem indulhatnak kormányzati pénzekért azok a vállalatok, amelyekben legalább 25 százaléknyi Oroszországon kívüli tulajdon van.

Egyebek mellett nem részesedhetnek a koronavírus-járvánnyal összefüggő állami program forrásaiból, illetve nem vehetnek fel kormánygaranciával kínált, alacsony kamatozású hiteleket. Más országok mellett Ciprust, Írországot, Máltát és Svájcot minősíti offshore-nak a rendelet. Összesen 57 országot és jogszolgáltatási helyszínt vettek a listára köztük az USA Delaware és Wyoming államát, amelyek az orosz tulajdonosok kedvenc helyszínei vállalkozásaik bejegyeztetéséhez.

Ciprus különösen népszerű azok között a helyek között, ahol az orosz vállalatokat bejegyzik, részben kedvező adófeltételei miatt, részben azért, mert az EU része, részben pedig azért, mert az angol jog alapján intézik a cégekkel kapcsolatos ügyeket. A helyszín választásában közrejátszik, hogy mindkét országban a pravoszláv egyház a legnagyobb vallási közösség.

Állami kontroll

Az új szabályozás megfosztja az állami támogatásoktól az ország néhány igazán jelentős cégét, úgy mint az NLMK és a Nornickel fémipari óriásokat, vagy a Tinkoffot, Oroszország legnagyobb digitális bankját és a Mercury Retail Groupot, az ország legnagyobb alkohol-kiskereskedőjét. Moszkva lépése egyfelől összhangban van azzal a nemzetközi tendenciával, hogy a kormányok igyekeznek hazavinni és otthon leadóztatni országaik cégeinek jövedelmét, másfelől azt a célt szolgálja, hogy az orosz jogszolgáltatás alá tereljék a vállalatokat, amit a Kreml irányít.

A pénzügyi tárca szerint orosz vállalatok 1,9 ezer milliárd rubel vállalati jövedelmet könyveltek el Cirpuson 2019-ben és több mint 300 milliárd rubel osztalékot fizettek ki a szigetországban bejegyzett cégek 2021 első kilenc hónapjában.

Az orosz kormány az utóbbi időben igyekszik felülvizsgálni a kettős adóztatásról kötött egyezményeket is olyan országokkal, amelyek alacsony adózási környezetet kínálnak a vállalatoknak. Ezzel is próbálják hazaterelni a céges jövedelmeket és osztalékokat. Hollandiával - ahol egyebek mellett a Yandex technológiai óriás és az X5 Retail Group van bejegyezve - felmondták az egyezséget 2021-ben, mert Hága nem akart belemenni abba, hogy emeljék a szerződésben érintett adómértékeket. Ugyanakkor a pénzügyminiszteri rendelet nem említi Hollandiát az offshore országok között.