Daruk dolgoznak mindenhol – idézi a The Wall Street Journal egy vállalati ingatlancég egyik vezetőjét arról, hogy mit tapasztalt az amerikai közép-nyugati államokban. A lap szerint 2017 és 2020 között Arizona, Texas, Új-Mexikó, Oklahoma és Nevada 100 ezer új munkahelyet hozott létre, ami az időszakban megjelent új állások 30 százalékát adta. Most továbbiak jöhetnek, mivel ezek az államok adókedvezményekkel, az olcsóbb lakhatási költségekkel és hatalmas területeikkel csábítják magukhoz a cégeket és a képzett dolgozókat.

A cégek délnyugati expanzióját segítik a különböző helyi adókedvezmények és az, hogy a helyi oktatási ágazat is ráállt az ipari igények kiszolgálására. Az arizonai állami egyetemen közben tavaly már 20 ezer diák tanult a mérnöki karokon, szemben 2013-mal, amikor még csak kevesebb mint 10 ezer diákjuk volt.

Texasban, ahol nincs személyi jövedelemadó, a helyi önkormányzatok széleskörű adókedvezményeket adnak az odatelepülő új cégeknek, vagy elengedik az ingatlanadót.

Nevada forgalmi-, ingatlan- és vállalatiadó-kedvezményekkel csábítja a vállalatokat, és így érte el, hogy Kalifornia mellett az államban hozzon létre új gyárat az iparágban a legnagyobb, precíziós eszközöket előállító Haas Automation nevű cég. További előny a dolgozóknak, hogy a lakbér egyharmadával kevesebb pénzből jön ki, mint a vállalat kaliforniai központjában, Oxnardban - olvasható az Infostart.hu-n.