Az Ukrajnából a háború miatt Lengyelországba menekült ukrán felnőttek többsége jól képzett és nagyjából a felük munkát szeretni vállalni, azaz viszonylag stabilan berendezkedne a befogadó országban - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Lengyel Nemzeti Bank készített, és a Notes from Poland szemléz. A vizsgálatban háromezer felnőtt menekültet kérdeztek meg az elmúlt hónapokban.

A részletekből kiderül, hogy az érkezők 14 százaléka korábban az állami, illetve önkormányzati adminisztrációban dolgozott, tíz százalékuk az oktatásban, több mint öt százalékuk az egészségügyben és négy százalékuk az informatikai ágazatban. Ezért kihívást jelent, hogy olyan állást kínáljanak nekik lengyel földön, ami megfelel a képzettségüknek.

Mások visszatértek Ukrajnába harcolni

Eközben sok olyan ukrán férfi, aki korábban Lengyelországban dolgozott, főként az építőiparban és a közlekedésben, hazatért, hogy részt vegyen országa védelmében az orosz agresszióval szemben. Kiderült a felmérésből az is, hogy a jól képzett és nyelveket beszélő ukrán nők továbbutaztak Lengyelországból Nyugat-Európába.

A háború kitörését követően több millió ukrán ékezett Lengyelországba. Becslések szerint körülbelül egymillióan maradtak ott, akik fele gyermek, a felnőttek túlnyomó többsége pedig nő. Nyilvánvaló, hogy ők nem léphetnek a hazatért férfiak helyére például az építőiparban.

Emellett csak öt százalékukról mondható el, hogy elég jó a lengyel nyelvtudásuk. A megkérdezett fele azt mondta ugyanakkor, hogy megérti, ha lengyelül szólnak hozzá.