Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Zelenszkij az ukrán biztonsági szolgálatok által megszerzett hangfelvételekre hivatkozva arról beszélt, hogy a Kreml támogatásával, akár orosz fegyveresek bevonásával puccs készül Ukrajnában. A felvételek alapján az összeesküvők a tatár származású milliárdos Ahmetov segítségére is pályáztak. Ahmetovnak azonban - az eddigi bizonyítékok alapján - nem volt köze a tényleges puccskísérlethez.

"Úgy vélem, hogy [Ahmetovot] belerángatták az Ukrajna elleni háborúba" - mondta Zelenszkij. "Ez nagy hiba lesz, mert a nép ellen, az ukrán nép által megválasztott elnök ellen nem lehet harcolni" - tette hozzá a Washington Post szerint. Zelenszkij arról beszélt, hogy az állítólagos puccsot december 1-jére vagy 2-ára tervezik. További részletekkel azonban nem szolgált.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tagadta, hogy Oroszországnak bármilyen szerepe lenne az állítólagos összeesküvésben.

"Oroszország soha nem vesz részt ilyen dolgokban. Soha nem voltak ilyen tervek" - mondta a politikus.

Az ukrán média az elmúlt hetekben kommentálta a Zelenszkij és Ahmetov közötti növekvő feszültséget. Zelenszkij "oligarchamentesítési" kampányt indított, hogy csökkentse Ukrajna leggazdagabb embereinek politikai befolyását, akik a gazdaság kulcsfontosságú részeit ellenőrzik. A bánya- és acélmágnás üzletembernek egy jelentős médiabirodalma is van, amelyben az elmúlt hetekben egyre több kritikát fogalmaztak meg Zelenszkijjel és kormányával szemben.

Az állítólagos puccskísérlet csak növelheti a feszültséget Ukrajna és Oroszország között, miközben a két ország konfliktusát csak erősíti, hogy november közepén újra csapatösszevonásba kezdett a Kreml az ukrán határ közelében. Azóta a Fekete-tengeren hadgyakorlatot is tartottak az orosz erők.

A katonai mozgolódás okai és indítékai nem ismertek egyelőre. Az ukrán szakértők, valamint nyugati megfigyelők és független kutatók szerint a Moszkva által támogatott Kijev-ellenes felkelőkkel folytatott hét éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus további eszkalálása vagy egy invázió előkészítése lehet a cél. Az ukrán elnök azt mondta, hogy országa minden forgatókönyvre felkészült.

"Minden erőnkkel védjük a határainkat, és készen állunk arra, ha eszkalációra kerül sor" - mondta Zelenszkij.

De a sajtótájékoztatón azt is kijelentette - az Ukrinform hírügynökség szerint -, hogy minden nap valós hírszerzési információkat kap nemcsak az ukrán hírszerzéstől, hanem a partnerországoktól is, ezek alapján a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács jelenleg nem látja az orosz fegyveres erők nagyszabású ukrajnai inváziójának veszélyét, bár a helyzet változhat.

A Krím félsziget 2014-es annektálása óta Ukrajna, az EU és az Egyesült Államok, valamint Oroszország ütközőzónájává vált a térség. A nyugati erők gazdasági szankciókat vetettek ki Moszkvára, az export- és importtilalmak uniós megújítására még az idei év vége előtt sor kerülhet. Ez dollármilliárdos veszteségeket okozhat a feleknek.